Deze foto is begin 2016 gemaakt, toen er in ieder geval geschaatst kon worden op de Meentweide.
Deze foto is begin 2016 gemaakt, toen er in ieder geval geschaatst kon worden op de Meentweide. Foto: Bob Awick

Straks weer schaatsen in Huizen?

Sport

HUIZEN De gemeente Huizen treft voorbereidingen om maximaal te kunnen profiteren van het koufront dat Nederland gaat passeren. Hopelijk kan er dan op de Meentweide geschaatst worden. De ijsbaan bij s.v. Huizen kan op korte termijn nog niet gebruikt worden.

Het pupillenveld bij de voetbalclub kan nog niet onder water worden gezet, omdat het nog niet hard genoeg heeft gevroren. Dat constateerde een opzichter van de gemeente Huizen gisteren bij een controle ter plekke.

Pupillenveld s.v. Huizen
In 2014 zijn bij het pupillenveld van de Huizer voetbalvereniging voorzieningen aangelegd, waardoor het veld als schaatsbaan kan worden gebruikt tijdens vorstperiodes. Voorwaarde is wel dat het grasveld en enkele centimeters van de ondergrond bevroren zijn. Anders loopt het opgespoten water weg de grond in.

"Het veld is pas geschikt om onder te laten lopen als het zowel 's nachts als overdag matig tot streng heeft gevroren. Daarnaast is het van belang dat de vorst vervolgens aanhoudt, zodat ook enige tijd kan worden geprofiteerd van de inspanningen", laat de gemeente weten.

Meentweide
Op het grasveld op de Meentweide is de situatie anders. Onder dat grasveld is bij de aanleg een voorziening aangebracht in de vorm van een waterdicht zeil, waardoor het veld onder water kan worden gezet zonder dat het water wegloopt. Zodra het gaat vriezen wordt een ijslaag gevormd waardoor al redelijk snel kan worden geschaatst.

"De komende periode trekt een koufront over Nederland. Wanneer de mogelijkheid zich aandient zal niet alleen het grasveld op de Meentweide, maar ook het pupillenveld bij s.v. Huizen in overleg met de voetbalvereniging worden opgespoten zodra de ondergrond dat toelaat."

Uit de krant