In de Oostermeent is een duivenprobleem dat de gemeente gaat aanpakken met onder andere een voerverbod.
In de Oostermeent is een duivenprobleem dat de gemeente gaat aanpakken met onder andere een voerverbod. Foto: Bob Awick

Raad kiest voerverbod voor alleen wilde duiven

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft gisterenavond een voorstel ingediend om het voerverbod op wilde overlastgevende dieren in de hele gemeente aan te passen.

"Wij zouden het alleen willen laten gelden voor overlastgevende wilde duiven. Dan kunnen we eenden en mussen uitsluiten, zodat opa's en oma's deze nog kunnen voeren met hun kleinkinderen", aldus Kerem Gencer van de PvdA, die hiervoor een voorstel indiende.

Schot hagel
Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen diende daarnaast ook een voorstel in, omdat zijn partij het 'schieten met een schot hagel' vindt om in de hele gemeente een voerverbod in te dienen voor overlastgevende dieren, als deze overlast alleen in bepaalde gebieden plaatsvindt."

Leefbaar Huizen wilde daarom het college de bevoegdheid geven om bepaalde gebieden aan te wijzen, waar het voerverbod dan zou gelden. Bijvoorbeeld winkelcentrum Oostermeent, waar op dit moment de overlast plaatsvindt en waarom de gemeente het voerverbod wil.

Handhaving probleem
Willem Meijerman van de VVD kon zich daar wel in vinden: "Als ik duiven in het parkje voer, heeft er dan iemand last van en staat er dan een boa achter de lantaarnpaal te kijken om me te bekeuren? Handhaving is dan toch wel een probleem."

Uiteindelijk besloten PvdA en Leefbaar Huizen na overleg dat de PvdA zijn voorstel zou intrekken. Leefbaar Huizen paste vervolgens het voorstel aan en de gemeenteraad ging daarna unaniem akkoord met een voerverbod van 'in het wild levende overlast veroorzakende wilde duiven' in gebieden die het college hiervoor aanwijst.

Uit de krant