Afbeelding
Foto: Pixabay

Onderzoek subsidie ledverlichting sportverenigingen

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een voorstel aangenomen van de VVD, PvdA en Leefbaar Huizen om onderzoek te doen naar een subsidie voor ledverlichting van sportcomplexen.

Na enkele wijzigingen in het voorstel, stemden ook D66, CDA en Dorpsbelangen met het voorstel hierover in. De wethouder moet nu uiterlijk voor de vergadering van 5 juli hier een voorstel af hebben.

Discussie
De VVD nam het initiatief tot het voorstel na de discussie over hetzelfde onderwerp na een verzoek voor subsidie van de Huizer Hockey Club. Die kreeg geen subsidie hiervoor, omdat er geen regeling voor is.

De raad liet wel merken open te staan voor een bredere regeling, die voor alle sportverenigingen zou gelden. Er kwam geen voorstel en de VVD wilde het ijzer smeden nu het heet is en gaf aan dat er ook een urgentie is.

Avondwedstrijden
Deze zou er zijn bij Base- en Softbalvereniging Zuidvogels. De verlichting daar is door de bond niet voldoende voor avondwedstrijden. Hieronder zouden mogelijk drie dames- en drie herenteams lijden. Er zou zelfs sprake zijn van het opheffen van teams als dit probleem niet wordt opgelost.

De wethouder raadde het voorstel in eerste instantie met klem af. Onder andere omdat Sportplatform Huizen op verzoek van de wethouder al inventariseert wat de behoefte bij clubs op dit gebied is.

Duurzaamheid
Daarnaast stond er in het voorstel dat hiervoor 150.000 euro zou worden gebruikt uit de reserve duurzaamheid. "Dat betekent dat ik 375 inwoners niet kan helpen voor rond een bedrag van 800 euro per keer, terwijl verenigingen een beroep kunnen doen op een landelijke subsidie."

Na een schorsing en overleg met diverse partijen werd het voorstel aangepast. Het bedrag van 150.000 euro werd er uitgehaald en het benodigde geld hoeft ook niet uit de reserve duurzaamheid te komen.

Afdoende voorziening
Ook de bepaling dat 30% van de totale investering gesubsidieerd kan worden, werd op verzoek van enkele partijen geschrapt. De wethouder is nu gevraagd samen met het Sportplatform te komen tot een afdoende voorziening hiervoor.

Uit de krant