De leerlingen met de gewonnen cheque. Het geld mag besteed worden aan nieuwe materialen voor de science afdeling.
De leerlingen met de gewonnen cheque. Het geld mag besteed worden aan nieuwe materialen voor de science afdeling. Foto: SG Huizermaat

1e prijs Huizermaatleerlingen op Bètafestival

Algemeen

HUIZEN - Zeven leerlingen uit 5-vwo van Huizermaat hebben dinsdag 10 april de eerste prijs gewonnen op het Bètafestival tijdens de jaarlijkse U-Talent Conferentie.

Op dit festival presenteren leerlingen van U-Talent partnerscholen goed geslaagde en inspirerende schoolprojecten rondom bèta en techniek. Het thema van de conferentie was 'Leren van elkaar'.

Aardappelziekte
De leerlingen uit 5-vwo slaagden erin om het R1-gen aan te tonen in verschillende aardappelrassen waardoor ze resistent zijn tegen de aardappelziekte. Ze hebben dit gedaan met behulp van de PCR-methode.

Dit is een methode om kleine stukjes DNA heel vaak te kopiëren tot er genoeg van is om het DNA te analyseren. Laboratoria hebben vaak een PCR-machine tot hun beschikking die rond de € 30.000,-- kost.

Robot
De 7 leerlingen van Huizermaat hebben zélf een robot gebouwd die hetzelfde proces kon uitvoeren op een vervangende en vooral goedkopere manier. Om de genen te isoleren is er gebruik gemaakt van huis-, tuin- en keukenzout. De materialen voor de robot waren op school aanwezig. Een kostenbesparing van ongeveer € 28.500,--!

De jury was erg onder de indruk van het innovatieve en overdraagbare project. Met deze kostenbesparende methode is het nu ook voor andere scholen mogelijk om tijdens de bètalessen projecten met DNA te starten.

Keihard gewerkt
Mark Eugster, docent science: "Ze hebben keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. In eerste instantie als gehele groep, vervolgens hebben ze zich opgedeeld in expertgroepjes om uiteindelijk weer met elkaar tot het eindresultaat te komen. Complimenten voor Sieb, Dim, Vivienne, Julëtte, Jelle, Skip en Vere!"

De cheque ter waarde van € 750,-- die de leerlingen hebben gewonnen, mag op school besteed worden aan nieuwe materialen voor de science-afdeling.

Uit de krant