Van links naar rechts: Jan Siebrecht, Marleen Mauritz en Vera van Doosselaere van Repair Café Huizen.
Van links naar rechts: Jan Siebrecht, Marleen Mauritz en Vera van Doosselaere van Repair Café Huizen. Foto: Bob Awick

Vrijwilligers helpen al vijf jaar bij kleine reparaties bij het Repair Café

Mensen

HUIZEN - Marleen Mauritz, Vera van Doosselaere en Jan Siebrecht zijn vanaf het begin betrokken bij Repair Café Huizen, dat vijf jaar bestaat. "Ik las er iets over en was benieuwd of het in Huizen ook bestond", zegt Marleen, die voorzitter is van de stichting erachter.

Dat bleek niet het geval te zijn. Ze diende een voorstel in bij de gemeenteraad van Huizen om iets dergelijks op te zetten. Hoewel de gemeenteraad positief was en met het voorstel instemde, zag Marleen niet dat er iets mee gedaan werd. Marleen: "Toen ben ik zelf gaan kijken wat er mogelijk was." Ze sprak met Astrid Veerman, tegenwoordig van Tijd voor Meedoen, maar toen nog van Versa. "Zij was ook al met iets dergelijks bezig, maar dan overdag. Ik dacht, we kunnen het ook samen doen en als we het dan op zaterdagmorgen doen, dan kan ik er ook bij zijn", aldus Marleen.

Gezellig
Sinds die tijd vindt elke laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur het Repair Café Huizen plaats in het Huis van de Buurt aan de Draaikom 2, behalve in juli, augustus en december. Vera: "Na 12.30 uur nemen we geen reparaties meer aan en het is de bedoeling dat mensen de materialen betalen en we zijn blij met een vrijwillige bijdrage."

Vera reageerde, net als Jan, op de oproep voor vrijwilligers en is een van de drie mensen die de naaiklussen op zich neemt. "Ik heb een coupeuse-opleiding gedaan, dus dit vrijwilligerswerk lag me wel. Ik vind het heel gezellig en kijk er altijd naar uit." Bezoekers kunnen bij haar of een van de andere naaisters terecht om een zoompje te laten maken, een knoop aan te laten zetten of andere kleine reparaties. Vera: "Het meest bijzondere vond ik dat er iemand kwam die wel vier of vijf gordijnen op maat wilde laten maken. Normaliter doen we dat soort grote dingen niet. Alleen kleine reparaties. Omdat het een niet al te ingewikkelde stof was en er tijd voor was, heb ik het wel gedaan."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant