Advertorial

Satirische avondopenstelling in museum Beeld en Geluid

  Bedrijven

HUIZEN - Arjan Ederveen (bekend van Theo en Thea), de mannen van Koefnoen, Youp van 't Hek. Het zijn niet 'zomaar' wat namen die de komende maanden hun verhaal komen doen in het museum Beeld en Geluid in Hilversum. De satiremakers komen tijdens speciale avondopenstellingen vertellen over hun creatieve proces, hun doelen en grappen die te ver gaan. Donderdagavond 28 maart is het de beurt aan Arjan Ederveen.

De unieke avondopenstellingen van Beeld en Geluid in Hilversum duren van 20.00 tot 22.30 uur en zijn ter gelegenheid van de nieuwe expositie 'Serieus grappig'. Deze is nog tot en met 15 september 2019 te zien en gaat over satire. Karen Drost en Bart van der Linden, tentoonstellingsmakers, doken daarvoor diep in de archieven van Beeld en Geluid.

Satire van toen
Daar vonden ze spotprenten, radiofragmenten, tv-programma's en sketches van satiremakers. "We wilden graag een brede expositie neerzetten. Een overzicht maken van satire van toen - het oudste stuk is een spotprent uit 1915 - tot nu online zoals de satirische nieuwssite De Speld", vertelt Bart van der Linden.

De Speld trapte eind februari de avondopenstellingen af. Voorafgaand en aansluitend aan de avondshow, elke laatste donderdag van de maand, is het mogelijk de expositie te bezoeken. "We leggen uit wat satire is en laten zien en horen in welke vormen het voorkomt, maar daarnaast is het de bedoeling om te prikkelen. Wat vind je nog kunnen? Waar ligt de grens?", zegt Drost.

De tentoonstellingsmakers hopen dat bezoekers hierover in gesprek gaan: "Satire kan je heel erg raken, je boos maken. Maar je kunt het ook zien als een ventiel waar je even de dop vanaf draait zodat de spanning van een onderwerp gaat. Humor geeft soms ook even lucht."

De satire in de expositie is volgens Van der Linden te omschrijven van 'licht kietelend tot bijtende humor'. "Satire wil vaak een misstand aan de kaak stellen of iets duidelijk maken. Dat varieert van satire light zoals De Luizenmoeder en Theo en Thea maar ook tot de grappen van cabaretier Hans Teeuwen." Ook is het mogelijk zelf een satirische sketch op te nemen.

Kaarten
Voor de avondshow met Arjan Ederveen, donderdag 28 maart, zijn nog kaarten te koop via www.beeldengeluid.nl/agenda. Een kaart kost 20 euro (15 euro voor houders van een Museumjaarkaart, BankGiroLoterij VIP-kaart en CJP-pas). Donderdag 25 april komt Paul Haenen. Owen Schumacher en Jeremy Baker (Koefnoen) komen 30 mei. Van der Laan en Woe zijn er 27 juni. Youp van 't Hek sluit af op 29 augustus.

Meer berichten