Het Hilversumse stadskantoor, waar het digitale loket gehuisvest is voor de hele regio.
Het Hilversumse stadskantoor, waar het digitale loket gehuisvest is voor de hele regio. (Foto: Bastiaan Miché)
corona

Ondernemers melden zich massaal bij zelfstandigenloket

  Bedrijven

REGIO - Het digitale ondernemersloket dat gehuisvest is in Hilversum is vrijdag 20 maart van start gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat de mail en de telefoon overuren maken. Dit is dan ook de plek waar ondernemers en zelfstandigen uit Hilversum, Huizen, Eemnes, Laren, Gooise Meren en Wijdemeren online hun aanvragen kunnen indienen.

Dat er een flinke behoefte is aan zo'n loket is duidelijk, aangezien er op woensdag 25 maart om 16.00 uur al 2.633 aanvragen zijn ontvangen. Hiervan wordt het grootste gedeelte automatisch afgehandeld. 

Noodmaatregelen
Veel ondernemers zijn door de corona-maatregelen in (tijdelijke) financiële problemen gekomen. Het Rijk heeft noodmaatregelen aangekondigd voor zelfstandige ondernemers. Zij kunnen onder meer een beroep doen op een tijdelijke Bijstand voor zelfstandigen-levensonderhoud van drie maanden.

Ondernemers die zich al voor 20 maart hadden gemeld, worden persoonlijk teruggebeld om ze te informeren. Dit terugbellen wordt grotendeels gedaan door collega's uit gemeenten in de hele regio.

Extra capaciteit
Burgemeester Niek Meijer: "Als het nodig is, kunnen we als regio nog capaciteit aan dit loket toevoegen. Het is ongekend, om te zien dat we binnen een maand dit loket up en running hadden, maar nodig. We doen ons best om bedrijven door de crisis heen te halen."

Het is een hele klus om iedereen zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien, want de mails stromen binnen. In een normale maand ontvangt het team er zestig, in de afgelopen week waren dat er achthonderd. 

Aanvullende vragen
Het Klant Contact Centrum beantwoordt dagelijks veel vragen van zelfstandige ondernemers. De komende tijd worden er al extra maatregelen genomen om iedereen zo snel mogelijk antwoord te geven. Vooral de aanvullende vragen nemen extra tijd in beslag, meldt het loket. Komende week gaat er dan ook een extra digitaal vragenloket open.

Een zelfstandig ondernemer in Huizen gaf aan dat het formulier dat ze moest invullen ook wel wat ingewikkeld is en heeft ook aanvullende vragen gesteld: "Ik moet bijvoorbeeld mijn inkomen invullen, maar mij is niet duidelijk of dat per jaar of maand is."

Pagina voor ondernemers
Op de website van de gemeente Huizen is er een speciale pagina voor al het coronanieuws en daar is ook een speciale pagina voor ondernemers, waarop de link staat naar het loket en waar ook andere regelingen vermeld staan waar zij gebruik van kunnen maken.

Meer berichten