Wethouder Rebel (l) nam vandaag van Gaby van Gestel (r) de eerste Foodbox in ontvangst. Dit initiatief steunt lokale ondernemers tijdens deze coronacrisis.
Wethouder Rebel (l) nam vandaag van Gaby van Gestel (r) de eerste Foodbox in ontvangst. Dit initiatief steunt lokale ondernemers tijdens deze coronacrisis. Foto: Bob Awick

Wethouder: 'Lokale ondernemers zoveel mogelijk ondersteunen'

Bedrijven corona

HUIZEN - Wethouder Bert Rebel (Economie) heeft vanmiddag de eerste foodbox ‘De Smaak van Huizen’ in ontvangst genomen uit handen van initiatiefnemer Gaby van Gestel. "Dit is een creatieve manier om deze crisis om te zetten in een kans. Ondernemers hebben het zwaar op dit moment. Als gemeente willen we ze waar mogelijk steunen", laat hij weten.

De foodbox ‘De Smaak van Huizen’ is samengesteld door lokale Huizer ondernemers - en omgeving - die in deze huidige situatie omzet zien wegvallen. Onder andere doordat de horeca zijn deuren moet sluiten en zij daar normaal hun waren aan leveren.

Belangeloos initiatief
‘De smaak van Huizen’ is een belangeloos initiatief, ontstaan uit het landelijk uitgerolde initiatief #supportyourlocalsNL. Gaby van Gestel heeft dit in Huizen opgepakt. Op dit moment doen dertien bedrijven mee met het vullen van de boxen. Consumenten kunnen via deze link kiezen uit vijf boxen en een aantal losse artikelen.

Gaby: “Ons doel is mensen te activeren hun foodboxen via ons te blijven bestellen zolang deze crisis duurt. Alleen zo, met structurele steun, hebben deze bedrijven kans hier doorheen te komen.” Wethouder Bert Rebel juicht het initiatief toe en vindt het goed om te zien dat dit soort initiatieven ontstaan. "Het is een goed voorbeeld van de veerkracht van de Huizer ondernemer.”

Creatieve oplossingen ondersteunen
Dit soort creatieve oplossingen probeert de gemeente ook te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij horecaondernemers die nu zijn gaan bezorgen of eten laten afhalen. "Wij zullen dan niet meteen op de stoep staan. Wel moeten ze zich aan de coronamaatregelen houden. We begrijpen dit soort initiatieven die ze nemen om zo toch een deel van hun omzet te behouden."

De wethouder onderhoudt op dit moment nauwe contacten met zakenclubs en winkeliers. "Ik probeer zoveel mogelijk informatie op te halen van wat er speelt. Zeker bij non-food bedrijven is het op dit moment dramatisch. Mensen komen minimaal in winkelcentra en kopen hun noodzakelijke boodschappen. Daarna gaan zij snel weer naar huis. Van winkelen is niet echt sprake."

Markt
Hetzelfde ziet hij ook op de markt. Deze mag in Huizen nog doorgaan met ook non-foodkramen. "Dat is bij ons mogelijk en kan zolang er genoeg ruimte is en bezoekers zich houden aan de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gaat goed op de markt."

"Mensen begrijpen het en gaan gemoedelijk met elkaar om. Maar ook hier komen alleen de mensen om snel hun boodschappen te halen en het zou zo maar kunnen zijn dat non-foodkramen daarom komende week minder aanwezig zullen zijn. Daar valt op het moment niet veel te verdienen."

Uitstel betalen belasting
De gemeente heeft om ondernemers te ondersteunen ook besloten dat het mogelijk is om drie maanden uitstel van betaling aan te vragen voor lokale belastingen of vorderingen die de gemeente nog open heeft staan. "Daarover hebben we de 3.500 ondernemers in Huizen een brief geschreven. Het gaat nu om drie maanden, want we kunnen niet te lang vooruit kijken. Mocht de coronacrisis langer gaan duren, dan kunnen we kijken wat dan mogelijk is."

In de brief wordt ook gewezen naar het Regionaal Ondernemers Loket dat inmiddels volop in bedrijf is. Dit loket voert voor de hele regio de steunmaatregelen uit die door het kabinet zijn afgekondigd voor zelfstandigen. "We hebben op de gemeentewebsite ook een speciale pagina over corona en daarop staat ook de informatie voor ondernemers, met een link naar het loket."

Plaatselijk maatwerk
Het digitale loket is gevestigd in Hilversum, maar wordt bemand door ambtenaren van alle gemeenten in de regio. "Die werken nu ook allemaal thuis, net zoals wij. Ondernemers kunnen daar terecht met vragen en die worden dan zo snel mogelijk beantwoord. Eventueel worden ze gebeld als dat nodig is. In de regio proberen we ook zoveel mogelijk maatregelen met elkaar af te stemmen, waarbij plaatselijk maatwerk mogelijk is."

Bert Rebel is ook wethouder van financiën. Kunnen we die steun als gemeente wel veroorloven? "Een reserve crisis hebben we niet. We hebben als gemeente niet zoiets kunnen voorzien met de impact die het heeft. Dat is echter niet de allerhoogste prioriteit nu."

Erdoorheen slepen
"We moeten onze ondernemers en inwoners zoveel mogelijk helpen waar het kan. We proberen zo coulant mogelijk te zijn bij bijvoorbeeld het betalen van rekeningen en de rente is gelukkig bijna nul, dus rentederving is er niet. Primair staat voor het gemeentebestuur nu het erdoorheen slepen van mensen - en met name ondernemers - voorop."

Uit de krant