Andrea Rogiers tijdens het bakken van de 'vlinders'.
Andrea Rogiers tijdens het bakken van de 'vlinders'.

Belgische 'Blaricumse' bakt tijdens coronacrisis Vlinderwafels voor Voedselbank-jeugd Huizen

Bedrijven corona

BLARICUM - Het zit ondernemer Andrea Rogiers, die ook al negen jaar een succesvolle hondenuitlaatservice heeft in Blaricum-Bijvanck, niet mee. Vorig weekend haalde de geboren Belgische na maanden wachten eindelijk haar foodtrailer De Zoete Zondaar op, maar door het coronavirus zijn alle evenementen in april en mei geschrapt en nu staat de foodtrailer dus werkloos voor de deur. Voorlopig worden er dus geen Brusselse wafels en Vlinderwafels gebakken. Of toch wel?

Om van haar beperkt houdbare producten af te komen, bakt ze daarom vandaag belangeloos 120 vlinderwafels en deelt ze deze morgen uit aan voedselbankklanten in Huizen. "Voor hun kinderen", vertelt Rogiers. De foodtrailer blijft dan overigens even thuis. "Een Vlinderwafel is een luxueus snoepje, dat je koud kunt serveren." Door de kleurtjes en de bruine chocolade hebben ze een feeëriek uiterlijk, en dat vinden vooral kinderen fantastisch", zegt Rogiers.

Petje af
En omdat ze het vreselijk vindt als ze haar nieuwe aanwinst ongebruikt in de stalling zou moeten zetten, staat de foodtrailer zaterdag 11 april van 12.00 tot 18.00 uur eenmalig in de Bijvanck tegenover het winkelcentrum. "Ik kreeg heel snel een vergunning van de gemeente Blaricum. Werkelijk petje af", vertelt Rogiers, die met haar wafelbakkunsten ook hoopt in ieder geval een beetje omzet te kunnen draaien. "Uiteraard alles conform de 1,5 meter afstand tot elkaar. De pinautomaat heb ik al bevestigd op een anderhalve meter lange plank."

Fantastische agenda
Hoewel de onderneemster positief is ingesteld, baalt ze natuurlijk wel flink, want: "Na maanden voorbereiding en een behoorlijke financiële investering had ik als beginner in de foodsector werkelijk een fantastische agenda weten vol te krijgen met allerlei foodfestivals, pop-, theater- en paardenevenementen. In april en mei vervallen 25 á 30 evenementen." En ze verwacht ook dat ná 1 juni de evenementen niet doorgaan. "Ik voorzie dat het hele zomerseizoen wegvalt. Het is tegen mijn eigen portemonee in, maar ik zou het niet zo verstandig van de overheid vinden om na 1 juni evenementen weer toe te laten. De gezondheid van de mensen staat voorop."

Honden
Ook bij haar hondenuitlaatservice ziet ze een omzetverlies van 30 tot 40 procent. Als onderneemster komt ze zzp'ers en ondernemers tegemoet. "Ook zij hebben het moeilijk en ik heb hen aangeboden om hun hond(en) gratis twee maanden mee te nemen. Daarnaast heb ik ook hele lieve klanten, die nu zelf de hond uitlaten, maar wel doorbetalen", zegt Rogiers tot slot.

De vlinderwafel.

De Vlinderwafel.
Andrea Rogiers in haar foodtrailer.

Uit de krant

!