Ook bij Arti Hair in Huizen is de kapsalon zo ingericht dat er geknipt kan worden volgens de coronamaatregelen.
Ook bij Arti Hair in Huizen is de kapsalon zo ingericht dat er geknipt kan worden volgens de coronamaatregelen. (Foto: Bob Awick )

Spitsuur in kappersland

  Bedrijven

HUIZEN - Roosters maken, afspraken inplannen en ervoor zorgen dat klanten en medewerkers in de zaak niet te dicht op elkaar staan. Na twee maanden niks doen was het vorige week ineens spitsuur in kappersland, nadat het kabinet bekend maakten dat kappers vandaag weer open mochten.

De schade inhalen zit er voor de kapperszaken niet in. In feite is iedere maand qua inkomsten nagenoeg hetzelfde. Er is niet echt een topmaand. Het enige verschil met andere knipbeurten is dat er komende week bij de mensen wat meer haar af gaat, weet Roland, eigenaar van Arti Hair in Winkelcentrum Oostermeent in Huizen.

Weer open
Hij is dolblij dat zijn zaak weer open mag. "Maar het geld is er hard uitgegaan en dat is niet geheel goed te maken. Het haar is nu misschien wat langer dan normaal bij de mensen. Maar ja, zij betalen niet per gram dat er afgaat."

De telefoon was overbelast na de bekendmaking van het nieuws en er was toch wel de druk om deze compleet nieuwe situatie in goede banen te leiden. "En ook online gaat het hard. Ik had al vlak voor de persconferentie de online-agenda open gezet, vlak na de persconferentie waren er voor maandag al vijftig internetboekingen binnen. Ik heb me nog niet eerder zo populair gevoeld", zegt Roland lachend.

Anderhalve-meter-maatregelen
Ook binnen de kapperszaak zijn er de nodige anderhalve-meter-maatregelen genomen. Het verzoek aan klanten is vooral om te komen op de afgesproken tijd en niet iets eerder of later. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er te veel mensen in de zaak zijn of dat er buiten rijen ontstaan. Die zaak is overigens ook nieuw leven ingeblazen de afgelopen twee maanden. "Alles is geschilderd", vertelt Roland. "En nu staan we te trappelen om weer te beginnen."

Ook bij Maikel Assink van kapsalon Pure Identity aan de Hilversumse Leeuwenstraat stond de telefoon roodgloeiend. De twee jaar terug geopende zaak kreeg donderdag maar liefst 982 telefoontjes van klanten voor een afspraak, vertelt Assink. "Ja, het is net de KPN. Maar heel fijn dat we weer open kunnen. Natuurlijk zagen we dit aankomen, maar het was toch wel heel spannend. En nu is het vol gas: alles hens aan dek."

Pure Identity is daarom de komende tijd elke dag - ook op zondag en Hemelvaartsdag - open. "De mensen zijn ook blij dat we weer open gaan. Nu is het zaak om alles klaar te hebben voor komende maandag. Dan gaan we weer draaien."

Elk moment pakken
"Hoe opgelucht kun je zijn? Dit is echt fantastisch. Ik heb er gewoon tranen van in mijn ogen." Dat is de eerste reactie van eigenaar Pascalle Minco van Kapsalon Pascalle in Hilversum vlak na het nieuws dat kapperszaken weer open mogen. En nu: aan de bak."Vanaf 8.00 uur maandag knallen", zegt de eigenaar van de alweer ruim twintig jaar oude zaak aan de Bussumerstraat in Hilversum. "Normaal zijn we dan nog dicht, maar nu moeten we elk moment pakken. Klanten helpen."

Minco geeft aan dat haar team ook weer staat te trappelen om aan de slag te kunnen gaan. In de tussentijd is er wel verbouwd, maar nu is de tijd gekomen om 'weer onze passie te gaan doen'. "We zijn echt heel blij. En van de klanten kregen we voor de persconferentie van woensdagavond al telefoontjes of ze op een wachtlijst konden of al konden boeken."

Blije mensen
Annemiek Limburg van Moderno Hairdesign aan de Braadkamp in Eemnes zag vandaag heel veel blije mensen in haar salon. "Wij waren zelf ook zo blij, dat we de klanten zelfs een cadeautje hebben gegeven." Vorige week kwamen bij haar de telefoontjes al binnen om weer geknipt te mogen worden. "We waren daardoor inderdaad soms moeilijk bereikbaar."

Vandaag werden klanten bij binnenkomst volgens het protocol gevraagd of ze klachten hadden. Daarna moesten de handen worden gedesinfecteerd. "We hebben hier ook mondkapjes liggen en als mensen die op willen hebben of als ze willen dat wij er een opzetten, dan doen we dat."

Om alle klanten te kunnen bedienen de komende tijd, is ze extra open. Zo zou ze vandaag normaliter gesloten zijn. "We hebben nu ook op woensdag en vrijdag koopavond en gaan zaterdag langer door. Het loopt hartstikke goed en de agenda is tot de nok toe gevuld voor de komende tijd. Wij zijn blij dat we iedereen weer mooi kunnen maken."

Meer berichten