Aina, Ria en Yakima laten alvast zien waar straks ook een terras komt om gasten te ontvangen.
Aina, Ria en Yakima laten alvast zien waar straks ook een terras komt om gasten te ontvangen. (Foto: Bob Awick )

Gewenste uitbreiding terras Zomerkade komt er volgens The Beach

  Bedrijven

HUIZEN - De gewenste uitbreiding van het terras aan de Zomerkade aan de overkant van de weg komt er volgens The Beach. "We hebben hierover al een mail van de gemeente gekregen. Ook Anemos en Aan de kade zouden daar een terras krijgen. De heg wordt weggehaald en het gecombineerde fiets/voetpad wordt afgezet", laat eigenaar Mike Wiltshire weten. Zijn personeel is er klaar voor om te beginnen.

Bedrijfsleider Yakima van The Beach en Holy Moly is er wel een beetje zenuwachtig voor. "We gaan straks na 11 weken weer open en moeten aan allerlei voorschriften voldoen. Het is dus niet zomaar weer beginnen als vanouds." Barvrouw Ria, die ook in beide gelegenheden werkt: "Ik denk dat we de eerste dagen wel spierpijn zullen hebben. We zijn dat staan en vele lopen niet meer gewend."

Strenge eisen
De Ierse chef Aine voelt zich in de keuken straks wel veilig. "We hebben in keukens altijd wel strenge eisen voor hygiëne en onze keuken is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden. Daarbuiten maak ik me wel zorgen om het virus. Ik gebruik heel veel handgel om mijn handen te ontsmetten."

Zowel Yakima als Ria hebben de weken dat ze niet konden werken voor gasten wel hun gewone uren gedraaid. "We hebben geschilderd, schoongemaakt en de rookruimtes zijn weggehaald. We zijn nu druk bezig met de voorbereiding voor de heropening. Je moet met veel dingen rekening houden. Het is een heel gepuzzel om te kijken hoe je de tafels zo kunt plaatsen dat iedereen op 1,5 meter afstand zit."

Extra terras
Het extra terras aan de overkant van de straat is nu wel nodig. "Met dat terras erbij, kan ik ongeveer evenveel mensen kwijt als voor de uitbraak van de coronacrisis", zegt Mike. Het wachten is nu op de gemeente tot de daadwerkelijke vergunning komt en de heg wordt weggehaald. "Er zouden prachtige bloembakken komen. We gaan zelf het terras daar ook afzetten met schermen, voor ieders veiligheid."

Straks wordt 'aan de deur' gevraagd aan gasten of ze klachten hebben. Hebben ze die niet, dan kunnen ze een plekje op het terras zoeken dat vrij is. Wie binnen wil zitten moet reserveren. Yakima: "ik denk dat we met een soort kaartjessysteem moeten gaan werken voor binnen. Iedereen die de vragen zijn gesteld, moet zijn handen ontsmetten, krijgt een kaartje en als de kaartjes op zijn, zitten we vol." Tot in ieder geval 1 juli mogen er maar maximaal 30 mensen binnen in de horeca. Daarna worden het er waarschijnlijk 100 maximaal, als het past met de 1,5 meter afstand.

Plastic
Personeel krijgt handschoenen, een mondkapje of een gelaatsbeschermer. "Dat is voor onze veiligheid en voor die van de gasten. Daarnaast zullen we waarschijnlijk ook met plastic gaan werken. Glas moet in de vaatwasser om schoongemaakt te worden, dus dan heb je niet voldoende als je terras vol zit. Gasten kunnen wel om glas vragen, als zij dat willen."

Zowel in The Beach als Holy Moly wordt gewerkt volgens de algemene voorschriften van het RIVM. "Daarnaast is er een heel protocol van de brouwerijen van 24 bladzijden", vertelt Mike. "We hebben alleen nog niets van de gemeente gehoord, dus ik ga er vanuit dat als we ons daaraan houden het voldoet. Ik kan me niet voorstellen dat ze nu ineens nog met andere regels komen."

Blij
Iedereen is blij dat er per 1 juni weer gewerkt kan worden om gasten te helpen. Aine: "Ik wil heel graag mijn nieuwe gerechten, een mix van Iers met Hollands zoals thuis gemaakt gaan maken." Yakima: "Ook mensen die voorbij komen en zien dat wij bezig zijn, laten allemaal weten dat ze enorm veel zin hebben om weer langs te komen. Ze moeten wel even wachten, 1 juni om 12.00 uur gaan we open."

Mike hoopt dat dit dan ook meteen kan op het extra terrasgedeelte. "We moeten dat namelijk nog opbouwen en spullen bestellen om het terras af te kunnen zetten. Het had ook niet langer moeten duren, de sluiting. Ook al krijgen we steun van de overheid, je komt in de horeca nu als eigenaar op het punt waarbij je je afvraagt of je er nog eigen geld in gaat stoppen en hoeveel of dat je beter kunt stoppen."

Goede zomer
"Met een goede zomer, is er voor ons ook weer een klein zonnetje aan de horizon, ook al halen we de schade nooit meer in." Ria: "We hebben al Koningsdag gemist. Dan is het bij ons altijd bomvol en ook met Hemelvaart had het hier vol kunnen zitten. Wij zijn er klaar voor. Het zal wel weer even wennen worden om weer laat te werken, maar dat komt goed."

Meer berichten