Johan Snijders bij de 'Mercedes' onder de veegmachines, waar hij met veel plezier op werkt.
Johan Snijders bij de 'Mercedes' onder de veegmachines, waar hij met veel plezier op werkt. Foto: Bob Awick
Op stap met

Johan Snijders maakt met veel plezier Huizen schoon met een veegmachine

Bedrijven

HUIZEN - Bij de gemeente Huizen werken circa 300 mensen. Dag in dag uit zorgen zij ervoor dat Huizen een prettige gemeente is om te wonen, werken en recreëren. In deze reportagereeks volgen we enkele medewerkers op de voet.

Deze week gaan we op stap met Johan Snijders, medewerker Reiniging bij de gemeente. Hij zit hoog en droog op de veegmachine en houdt Huizen op deze manier schoon.

"Ik heb nog nooit een dag spijt gehad", zegt Johan Snijders (62) na 15 jaar werken op de veegmachine bij de gemeente Huizen. "Ik rijd op een RAVO, de Mercedes onder de veegwagens", glundert hij trots. Zo houdt hij Huizen schoon.

Duimpje omhoog
"Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik dan heel veel rommel op straat zie en als ik achter mij kijk dat het dan schoon is en vaak steken mensen een duimpje omhoog als ze me zien. Ik krijg zelden negatieve reacties."

"Soms vinden mensen het weleens vervelend dat ik zo langzaam ga. Ik kan maximaal 41 kilometer per uur rijden zonder schoon te maken en als ik aan het vegen ben, moet ik dat rustig aan doen, anders werkt het niet", legt hij uit. "Dan moet ik mijn ogen en oren openhouden, want soms willen mensen dan toch inhalen. Ze hebben dan geen geduld, terwijl ik toch voor hen aan het werk ben."

Gemeentewerf
Op werkdagen is hij rond 7.00 uur al aanwezig op de gemeentewerf, waar de veegmachine in een van de garages staat. Dan heeft hij de tijd om zich om te kleden en nog even een bakkie koffie te drinken voordat hij op pad gaat.

"Er is nog een collega die op een veegmachine rijdt en Huizen is in tweeën gedeeld. Ik doe het ene gedeelte en hij het andere. De coördinator geeft aan welke wijk aan de beurt is en dan veeg ik daar een aantal weken tot het schoon is", legt Johan uit.

MOR-melding
Ondertussen kan het zijn dat hij af moet gaan op een MOR-melding, een Melding Openbare Ruimte. "Dan trek ik mijn borstels omhoog en rijd naar de plek die door inwoners is aangegeven om daar schoon te maken."

Zijn werk op de machine onderbreekt hij voor een pauze om 9.30 uur op de werf. "Ik vind het altijd gezellig om even met collega's te praten." Daarna gaat hij verder tot lunchtijd om 12.00 uur. Om 14.00 uur heeft hij ook nog een kleine pauze.

Schoon
"Ik werk tot 16.00 uur. Daarvoor ben ik al ruim op tijd op de werf, want dan maak ik de machine van binnen goed schoon." Om op tijd te komen voor zijn pauzes heeft hij alarmen op zijn telefoon ingesteld. "Anders vergeet ik de tijd."

"Je moet dit zorgvuldig en met aandacht doen en ik vind het gewoon ongelooflijk leuk. Ik zit hoog en droog in de cabine en geniet van mijn werk en zet er een lekker muziekje bij aan."

Grote stofzuiger
Hij laat zien dat de machine waar hij op rijdt een soort grote stofzuiger is. Voor zitten grote stalen borstels die om de paar weken vervangen moeten worden. Dat doet Johan zelf. Onder de auto zit de zuigmond en rommel wordt daarmee opgezogen, de wagen in.

"Aan de bovenkant zit een grote motor met schoepenraderen die voor de zuigkracht zorgt. Om te zorgen dat die goed blijven werken, maak ik de wagen regelmatig van binnen goed schoon." Als de wagen vol zit, kiept hij deze op de werf leeg op een speciale plek voor het veegvuil.

Tank vullen
De borstels kunnen hun werk doen met behulp van water dat op het wegdek wordt gespoten. "Ik heb een speciaal systeem in de auto dat water weer hergebruikt. Daardoor hoef ik maar twee tot drie keer per dag de tank te vullen."

Dat vullen doet hij met water uit de haven. "Ik heb daarvoor een speciale slang en pomp. Om hier kraanwater voor te gebruiken, zou zonde zijn."

Ondergrondse prullenbakken
Dinsdag start hij zijn werk bij de buren, het GAD scheidingsstation, en op donderdag gaat hij eerst de ondergrondse prullenbakken op en rond het Oude Raadhuisplein legen. "Daarvoor heb ik een speciale zuigslang die ik aansluit en waar ik ze mee leeg kan zuigen. In zo'n ondergrondse prullenbak kan acht tot tien keer zoveel vuil als in een gewone."

Daarnaast werkt hij druk mee aan de bladcampagne in het najaar. Dan wordt de routine even losgelaten om per wijk aan de slag te gaan. "En als het vriest, kan ik niet vegen. Dat komt omdat je altijd water nodig hebt. Dan doe ik op de werf onderhoud aan de veegwagen en werk ik bijvoorbeeld schade bij. De laatste tijd komt het echter niet veel voor dat het vriest."

Vuurwerkresten
Eens in de zoveel weken heeft hij marktdienst en zorgt dan voor schone marktterreinen in het Oude Dorp en de Oostermeent. "Dat doe ik samen met een aantal mensen van de Tomingroep." Daarnaast draait hij ook piketdienst. "In dat geval kan het zijn dat ik bijvoorbeeld een gat in de weg moet afzetten met pylonen zodat het veilig is, of dat ik ergens vuil moet gaan ophalen als controleurs na een feestje ergens een leeg bierkrat en gebroken glas hebben gevonden."

Daarnaast werkt hij vaak op 1 januari, als de vuurwerkresten opgeruimd moeten worden. "Daar kun je voor intekenen, maar ik vind het niet erg om dat te doen. Dan werken we van een uur of 10.00 tot 14.00 uur 's middags." Datzelfde geldt voor de grote evenementen als Koningsdag en de Huizerdag. "Maar niet dit jaar vanwege corona."

Uit de krant

!