Patricia op het Oude Raadhuisplein, waar ze als stadsmanager contacten onderhoudt met de ondernemers.
Patricia op het Oude Raadhuisplein, waar ze als stadsmanager contacten onderhoudt met de ondernemers. (Foto: Bob Awick )
Op stap met

Stadsmanager Patricia van de Groep maakt het mooie van Huizen zichtbaar

  Bedrijven

HUIZEN - Bij de gemeente Huizen werken circa 300 mensen. Dag in dag uit zorgen zij ervoor dat Huizen een prettige gemeente is om te wonen, werken en recreëren. In deze reportagereeks volgen we enkele medewerkers op de voet. 

Deze week gaan we op stap met stadsmanager Patricia van de Groep. In haar functie maakt ze het mooie van Huizen zichtbaar en draait het om bedrijven, bewoners en bezoekers.

Stadsmanager is een nieuwe functie in Huizen en die wordt sinds september vorig jaar ingevuld door Patricia van de Groep. Het is een veelomvattende baan waarin het draait om het mooie van Huizen zichtbaar te maken voor en met bedrijven, bewoners en bezoekers. “Geen werkdag is hetzelfde”, zegt ze.

“Mensen vragen vaak wat stadsmanager inhoudt en dat is lastig zo even te vertellen. Ik onderhoud contacten met ondernemers en sta ze bij waar nodig vanuit de gemeente, werk met collega’s aan de toekomstvisie om Huizen te laten bruisen en heb net nog samen met de regio een Instameet georganiseerd om Huizen via Instagram te promoten. Dat zijn maar een paar dingen.”

Combinatie
Haar werk is een combinatie van beleid maken en ook uitvoeren. “Dat vind ik het leuke aan deze functie.” In haar agenda staan wekelijkse, tweewekelijkse, maandelijkse en kwartaaloverleggen met diverse instanties. “Dat kunnen ondernemers zijn of collega’s, maar ook het wekelijks overleg met wethouder Bert Rebel van Economische Zaken. Daarnaast heb ik veel contacten met organisaties en mensen.”

In de afgelopen coronaperiode heeft ze veel initiatieven voorbij zien komen van ondernemers waarbij ze heeft gekeken welke rol de gemeente hierbij kon spelen. “Bijvoorbeeld het idee voor de foodbox of horecaondernemers die ineens iets willen regelen voor het afhalen van eten en catering. Ik heb mijn mobiel altijd op zak en iedere keer komt er wel weer iemand anders op de lijn. Ik kijk dan hoe ik mensen kan helpen.”

Verbinden en meedenken
“Verbinden en meedenken met ondernemers doe ik heel graag. Je pakt met elkaar dingen op, kijkt met elkaar wie welke capaciteit heeft en wie wat kan oppakken. Zo hebben we ook de actie Koop lokaal, koop in Huizen gedaan. Met alle vijf winkelcentra in Huizen is toen overleg geweest en ook met het HOF, de Huizer Ondernemers Federatie. We hebben met de wethouder toen ook nog een vlog opgenomen. In de beginperiode van deze crisis zat je in een soort snelkookpan: wilde je iets, dan moest je gas geven.”

Zelf komt ze uit een ondernemerswereld en houdt van aanpakken. “Boven de vacature stond ‘Huizen houdt van aanpakken’ en dat herkende ik daarom meteen. Ik heb eerder in een soortgelijke functie gewerkt in Spakenburg, maar dan niet voor de gemeente maar vanuit de ondernemers. Dat afwisselende van het werk vond ik heel leuk. Daarbij heeft Spakenburg ook heel veel cultureel erfgoed, net als Huizen. Dat wil ik op de kaart zetten. Ondernemers in Huizen hebben er baat bij als mensen hiervoor naar Huizen komen.”

Instameet
Een van de recente dingen waar ze aan meewerkte was dan ook een Instameet, vanuit de regio georganiseerd. “In het kader van #welkomteruginNL hebben we een aantal vloggers op Instagram gevraagd om langs te komen. We zijn naar Singer Laren geweest en hebben de natuur in Gooi en Vecht gezien. Daarna hebben de Instagrammers in het Nautisch Kwartier de nacht doorgebracht op de hotelboot die daar deze zomer ligt. De volgende dag hebben we de smederij en de botterwerf met het varende erfgoed van de Stichting Huizer Botters bezocht, zijn we ook nog langsgegaan bij de Krachtcentrale en hebben geluncht bij Insolar.”

Vooral creativiteit en cocreatie spelen een rol bij dit soort dingen. “Op zich is er geen budget voor dit soort acties, dus doen we dat samen met diverse partijen. Ik breng dan mijn tijd en kennis in. Ik heb een opleiding in toerisme gedaan, waaronder management. Ik vorm vanuit de gemeente de verbindende schakel met ondernemers en wil met hen samenwerken en naar de toekomst kijken. Hospitality is daarbij belangrijk en ik wil op deze manier een betekenisvolle rol hebben bij dit soort zaken.”

Stimulerende rol
In overleg met ondernemers kijkt ze ook hoe ze een stimulerende rol kan spelen bij het winkel- en bedrijfsaanbod en activiteiten in Huizen. “Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente vormen een gouden driehoek en ik ben dan de verbindende schakel. We gaan bijvoorbeeld in gesprek met ondernemers die zich hier willen vestigen en kijken wat er nodig is op het gebied van vergunningen. Daarbij is het uitgangspunt kijken wat mogelijk is.”

Ook is de stadsmanager betrokken bij de missie om het centrum van Huizen te verlevendigen. “Bijvoorbeeld door het aantrekken van horeca, maar dat ligt nu door de uitbraak van het coronavirus stil. Ik doe dit ook weer samen met makelaars, de wethouder en beleidsadviseur. Vaak overlapt mijn werk met dat van collega’s, dus samenwerken is belangrijk en ik tref het met fijne collega’s waar dat heel goed mee gaat. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: een mooi en fijn leefklimaat creëren voor iedereen.”

Meer berichten