BedrijfsInvesteringsZone (BIZ)

Speciale heffing voor ondernemers zorgt voor levendig en gezellig centrum

9 dec 2021, 18:06 · leestijd 3 minuten Bedrijven
Sfeervolle winterverlichting is mogelijk door deze bijzondere heffing voor ondernemers in het centrumgebied
Sfeervolle winterverlichting is mogelijk door deze bijzondere heffing voor ondernemers in het centrumgebied Foto: Bob Awick

‘t Hart van Huizen ondertekende gisteren een nieuwe overeenkomst met de gemeente voor de zogeheten BedrijfsInvesteringsZone (BIZ). Hierdoor betalen ondernemers in het centrum verplicht een bepaalde heffing, waarmee ‘t Hart van Huizen onder andere het centrum aantrekkelijk kan maken.

Ondernemers in het centrumgebied betalen een tarief dat gerelateerd is aan de waarde van het pand waarin ze zitten. Die waarde is gebaseerd op de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ). “Er zijn twee tarieven”, legt wethouder Bert Rebel van onder andere Economie uit. “In het centrum betalen ondernemers meer dan daarbuiten.”

Het kaartje waarop deze zones zijn aangegeven is onderdeel van de overeenkomst en wordt ook door alle partijen geparagrafeerd. Het is inmiddels de derde keer dat er een dergelijke afspraak is gemaakt. Nu moet nog wel de gemeenteraad op 16 december instemmen en volgt er nog een draagvlakonderzoek onder de ondernemers.