Bij Zuid7even in de Oostermeent kon zaterdag koffie worden gedronken.
Bij Zuid7even in de Oostermeent kon zaterdag koffie worden gedronken. Foto: Bob Awick

Koffiedrinken bij winkelier is ‘schreeuw om aandacht’

Bedrijven

HUIZEN - Veel klanten van Zuid7even zijn eigenaar Petrouchka van Meggelen zaterdag een hart onder de riem komen steken. Ze had de deuren geopend voor koffie tussen 12.00 en 14.00 uur.

“Ze vonden het leuk dat we wat deden, maar het is natuurlijk een schreeuw om aandacht. Het is een noodkreet, we moeten open en willen niet langer dicht zijn”, legt ze uit.

Snel verspreid
Petrouchka zag vrijdagmiddag de actie ineens voorbijkomen van winkeliers in Bussum. Als duo-voorzitter van de winkeliersvereniging Oostermeent heeft ze die nog snel verspreid.

“Soms moet je snel kunnen handelen. Ik heb het ook nog gedeeld met ondernemersvereniging ‘t Hart van Huizen. Ik weet niet of daar nog winkeliers mee hebben gedaan. Ik denk in de Oostermeent een stuk of vijf à zes.”

Rek eruit
Ze merkt dat de rek eruit is bij haarzelf en andere winkeliers. “In het begin kwamen klanten vaak nog langs of kochten bij je tijdens een lockdown, dat zie je nu minder.”

Zelf biedt ze klanten nu de gelegenheid om een tasje met kleding langs te komen brengen om te passen. “Ik zie dat daar nu minder gebruik van wordt gemaakt.”

Langskomen
Ook is er elke dag in de winkel in de Oostermeent wel iemand aanwezig. “Als mensen langskomen kunnen we aan de deur vragen beantwoorden. Er staat ook een rek kleding buiten.”

“Als mensen daarvan iets willen hebben, dan kunnen ze ‘click en collect’ gebruiken. Datzelfde geld voor iets dat ze in de etalage zien. Je zoekt de grenzen op, je moet toch wat.”

Steekt
“De creativiteit is er bij ons ook wel een beetje uit. Je ziet mensen in de kerstvakantie naar België en Duitsland gaan. Dan vraag jij je af waarom je niet open mag. Dat steekt enorm.”

Ze hoopt dat het nieuwe kabinet vrijdag goed nieuws breng. “Als we maar open kunnen, desnoods op afspraak, met mondkapjes, met een aantal mensen per vierkante meter.”

Niet uit te leggen
“De Albert Heijn mag gewoon open en alles verkopen. Ook handdoeken bijvoorbeeld, maar Zeeman mag niet open. Dat is echt niet meer uit te leggen.”

Uit de krant