De teststraat bij de brandweerkazerne in Bussum.
De teststraat bij de brandweerkazerne in Bussum. (Foto: © Bob Awick )
corona

GGD test vandaag 120 mensen met coronaklachten

  Coronavirus

HUIZEN - In Bussum stonden vandaag 120 mensen voor een coronatest ingeroosterd, vertelt GGD-woordvoerder Marije Mansfeld. "Het grootste gedeelte is ingepland door het landelijke callcenter." Dat aantal is overigens beduidend meer dan vorige week, terwijl het toen op maandag met dertig testen een drukke dag was. De beroepsgroepen zijn sinds deze week helemaal losgelaten.

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kan iedereen zich gratis laten testen met klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Dus bij neusverkoudheid, keelpijn, hoest, verhoging, koorts, benauwdheid, kortademigheid, reuk/smaakverlies of buikklachten. "Zonder klachten heeft een coronatest geen zin", meldt de GGD Gooi en Vechtstreek.

Afsprakenlijn
Het aanvragen van een test kan via de landelijke afsprakenlijn 0800-1202. Dit telefoonnummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Bij het maken van de afspraak wordt ter identificatie het burgerservicenummer (BSN) gevraagd. Het streven is om de test zo snel mogelijk in te plannen, in principe de volgende dag.

Het is belangrijk dat de (zieke) mensen thuisblijven tot de afspraak van de test. Ook mogen zij niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is. Let op: wie tot een risicogroep behoort of ernstig ziek is, belt de huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Vervelend, niet pijnlijk
De teststraat van de GGD bevindt zich achter de brandweerkazerne op Brinklaan 140, 1404 GW in Bussum. De GGD voert hier elke dag coronatesten uit. Tijdens de test wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Het is een vervelende, maar geen pijnlijke test. De GGD brengt dit monster naar het Centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi.

De testuitslag wordt binnen 48 uur telefonisch doorgegeven. Bij een negatieve uitslag (geen corona) worden de mensen gebeld door het landelijke afsprakenbureau. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD contact op. Daarbij start de GGD het bron- en contactonderzoek. Bij vragen kan contact opgenomen worden met GGD-het callcenter: 035-6926400.

Meer berichten