Foto: Bob Awick
corona

Sinds corona-uitbraak meer dan duizend inwoners Gooi en Vechtstreek besmet

  Coronavirus

REGIO- Al meer dan duizend inwoners in ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn sinds de uitbraak van het coronavirus eind februari in Nederland besmet geraakt. De teller stond vrijdag op 1.038. Afgelopen week kwamen er 76 nieuwe coronagevallen aan het licht.

Dat blijkt uit het zogenaamde corona dashboard van de GGD Gooi & Vechtstreek. Van die ruim duizend gevallen is Hilversum met 342 koploper in de regio, voor Huizen met 230 en Gooise Meren met 181.

Teststraat
Wat verder opvalt is dat er in de teststraat in Bussum, die afgelopen week verhuisde van de brandweerkazerne in Bussum naar het verderop gelegen parkeerterrein naast Sportcentrum de Zandzee, bezocht is door 3.251 mensen. Daarvan kregen 62 mensen een positieve uitslag. Het gaat dan om zowel mensen uit deze regio als van buitenaf.

Want doordat mensen zich massaal laten testen, komt het voor dat er in Bussum mensen van buiten deze regio komen. En dat terwijl mensen uit deze regio juist naar andere testlocaties moeten, vertelt GGD-woordvoerder Irma Laméris.

Tekort capaciteit
“Het is een beetje wie het eerst komt, het eerst maalt”, erkent zij. Daarbij komt dat er op de nieuwe testlocatie plek is voor 900 bezoekers, echter door tekort aan capaciteit bij laboratoria kan de GGD dagelijks ‘slechts’ 600 mensen ontvangen.

Wat betreft het aantal positieve gevallen zijn er niet al te veel zorgen. Nog geen 2 procent is positief getest en bovendien zijn er geen Gooise coronapatiënten in het ziekenhuis. Opvallend is ook dat er woensdag meer dan twintig nieuwe besmettingen waren en donderdag slechts drie. “Het zijn net dagkoersen”, aldus Laméris, “we bekijken het daarom meer van week per week.”

Weinig boetes
De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek laat in de nieuwsbrief ondertussen weten dat de meeste inwoners en ondernemers zich houden aan de maatregelen.

“Er zijn relatief weinig boetes uitgedeeld. Vasthouden aan de regels die het sociale leven betreffen lijken daarentegen minder goed te gaan. Er zijn bijvoorbeeld signalen dat mensen in de horeca de 1,5 meter minder strikt naleven. Minder mensen vermijden drukke plekken.”

Meer berichten