Foto:Pixabay
corona

Mobiele corona-testteam thuiszorg weer ingezet

  Coronavirus

REGIO - De samenwerkende organisaties Vitaal Thuiszorg en ISZA Thuiszorg hebben in overleg met het regionaal huisartsencrisisteam (RHOGO) en de GGD hun mobiele corona-testteam weer in werking gesteld.

“We merken dat de besmettingen onder oudere mensen toeneemt”, vertelt GGD-woordvoerder Marian Walstra. “Dat hebben we gezien in Gooiers Erf in Hilversum. Om de ouderen en medewerkers te beschermen, zijn we liever voorbereid dan dat we achter de feiten moeten aanlopen.”

Testaanvraag
Als een thuiszorgmedewerker bij iemand komt met corona-achtige klachten, dan moet in overleg met de desbetreffende huisarts een testaanvraag worden gedaan in de thuissituatie. De huisartsen zijn hierover afgelopen vrijdag via de mail op de hoogte gesteld.

Sinds vandaag is het corona-testteam ook weer actief, laat Meike Dieperink van ISZA Thuiszorg weten. “De vorige periode was er paniekvoetbal, nu willen we het beter plannen. Wij testen mensen die niet mobiel zijn en alleen op verzoek van de huisarts. Dat is vandaag wel een paar keer misgegaan, maar dat is volgens de afspraak met de GGD.”

Twintig testen
Alleen vandaag al heeft het corona-testteam twintig testen afgenomen. “Verspreid over de gehele regio ‘t Gooi en de Vechtstreek, veelal bij mensen thuis en mensen die in een aanleunwoning bij een verpleeghuis wonen.” Is er egens een piek waar te nemen? “Dat kunnen we na één dag nog niet zeggen.”

In deze opstartfase wordt het afnemen van de testen ingepland op maandag, woensdag en vrijdag. Mocht het aantal aanvragen toenemen, dan wordt opgeschaald, zo melden de GGD en thuiszorgorganisaties.

Binnen paar uur
Dieperink: “We proberen de testen binnen een paar uur na aanvraag te doen, want dat is zowel voor de ouderen als de zorgmedewerker van belang”, gaat Dieperink verder.

“Totdat de uitslag bekend is, gaan de mensen in quarantaine, en het zorgpersoneel draagt volledige bescherming.” De geteste mensen hadden klachten als keelpijn, hoesten en koorts. De testuitslag van het laboratorium gaat direct naar de huisarts, die dan de patiënt kan inlichten.

Meer berichten