Afbeelding
Foto: Bob Awick

Tijdens en na kerst minder coronatesten in teststraat GGD

Coronavirus corona

REGIO - Waren er in de dagen voor kerst nog fors wat coronatests in de teststraten van de GGD Gooi en Vechtstreek, dat aantal is de afgelopen dagen toch wel wat afgenomen.

Woensdag meldde de GGD nog dat er in een week tijd 8724 mensen in de teststraten in Bussum en Huizen waren getest. Een week eerder waren dat er pakweg 8500. Maandag, blijkt uit het Corona Dashboard van de GGD, zijn er in zeven dagen 7944 mensen getest. Met name tijdens de kerst was het relatief rustig, erkent een woordvoerder. “Er was gisteren ook nog plek.”

Hoog percentage besmet
Grote vraag is of veel mensen zich in de dagen voor kerst hebben laten testen als soort van ‘ticket’ om familieleden met kerst te kunnen opzoeken. Duidelijk is wel dat van het aantal geteste personen nog altijd een hoog percentage van 11,61 procent daadwerkelijk besmet was. Dat percentage is nagenoeg hetzelfde als afgelopen week. 

Een voorspelling doen voor de komende dagen, nu de lockdown bijna twee weken gaande is, doet de woordvoerder maar niet. Het is afwachten ook hoe de mensen kerst hebben gevierd. “Vanwege het slechte weer zijn de mensen minder naar buiten gegaan. Maar als ze daardoor met z’n allen binnen hebben gezeten, is dat minder fijn.”

Honderdduizendste
Uit de cijfers van het Dashboard blijkt ook dat rondom deze tijd de honderdduizendste persoon in de teststraat (sinds 1 juni) wordt getest. De teller stond maandagmiddag rond 16.00 uur op 99.903. En in totaal zijn er nu bijna elfduizend inwoners van deze regio besmet geraakt, waarvan ruim duizend de afgelopen week. Inmiddels zijn er nu 139 inwoners van deze regio aan het virus overleden. Daarvan woonden er 93 in een verpleeghuis.

Uit de krant