Afbeelding

‘Speelpark Oud Valkeveen kan in meivakantie veilig open zonder verplichte toegangstest’

Coronavirus corona

REGIO - Speelpark Oud Valkeveen doet een dringende oproep aan de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek om het park al in de meivakantie te laten openen. Aan een eventuele verplichting tot testen alvorens toegang tot het park te krijgen, wenst het speelpark evenwel niet mee te werken.

“We hebben tijdens de vorige lockdown al glansrijk bewezen dat ons speelpark veilig open kan zonder de bezoekers vooraf een testverplichting op te leggen”, zegt Jan Willem de Langen van Oud Valkeveen. “Ons perceel is enorm, bijna negen hectare groot, dus er is meer dan voldoende ruimte. We reguleren het aantal bezoekers en nemen effectieve maatregelen om de afstand- en hygiënemaatregelen te waarborgen. Alle binnenattracties op ons park houden we bovendien gesloten. Vorig jaar zijn er dankzij deze maatregelen geen aantoonbare besmettingshaarden in ons park ontstaan.”

(Tekst loop verder onder de foto)


In het speelpark is meer controle op de handhaving van de coronamaatregelen mogelijk dan in een openbaar park, op een strand of in een bos. De Langen vindt het dan ook onbegrijpelijk dat doorstroomlocaties, zoals speelparken en dierentuinen pas op 11 mei, dus ná de meivakantie, onder voorwaarden weer open mogen. De Langen: “Een gemiste kans met een averechts effect. Want waar gaan die mensen dan naartoe, als ze niet met hun kinderen naar Oud Valkeveen kunnen? Naar plaatsen zonder enige vorm van toezicht, die daardoor veel te vol zullen zijn. Ik zie de berichten in de media over de overvolle parken en bossen en de verontwaardiging achteraf alweer voor me.”

Geen testverplichting
Een eventuele verplichting tot het afnemen van een (snel)test alvorens toegang tot het speelpark te krijgen, wijst de directie van het speelpark van de hand. Michael van de Kuit, eigenaar van het park: “Aan een testsamenleving werken wij niet mee. Kinderen moeten gewoon lekker onbezorgd bij ons kunnen komen spelen. Een testverplichting hoort daar absoluut niet bij. Vorig jaar kon het park ook prima open zonder verplichte tests, dus dit jaar moet dat ook kunnen.”

Club van Elf
Ook de Club van Elf, de branchevereniging van de grote attractieparken, ziet het invoeren van verplichte toegangstests totaal niet zitten. Namens de sector liet Walibi-directrice Mascha van Till dinsdagochtend al weten een groot tegenstander te zijn van het idee. “Wij worden voor het karretje gespannen om dat testprincipe uit te voeren, terwijl het ons niets brengt en onze gasten ook niet”, zei ze. Men vreest dat bezoekers zullen wegblijven.

Uit de krant