Burgemeester Niek Meijer.
Burgemeester Niek Meijer. Foto: Bob Awick

Gooise burgemeesters roepen kabinet op huidige maatregelen te heroverwegen

Coronavirus corona

REGIO - De burgemeesters van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek doen een klemmend beroep op het kabinet om perspectief te bieden aan de Nederlandse samenleving.

De gevolgen van de coronapandemie beginnen steeds meer zijn tol te eisen voor de maatschappij, schrijven zij in een brief aan minister-president Mark Rutte. 

Rek eruit
“Wij als burgemeesters uit de Gooi en Vechtstreek merken dat de rek eruit is. Het geloof en het vertrouwen is weg. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen”, schrijven de burgemeesters.

Zij stellen dat de coronacrisis niet meer alleen een gezondheidscrisis is, maar steeds meer een maatschappelijke crisis die ernstige en langdurige gevolgen met zich meebrengt.

Heroverwegen
De oproep is daarom om al op zeer korte termijn de huidige maatregelen te heroverwegen en met een alternatief pakket aan maatregelen te komen.

“Kom zo snel als mogelijk met een duidelijk perspectief en concrete handvatten”, aldus de burgemeesters van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.

Samen
“Wij staan als lokale bestuurders nog steeds achter het uitgangspunt ‘samen tegen corona’. Maar willen, in afstemming met landelijke overheid, de verbinding blijven behouden met de samenleving.”

Tijdens de pandemie was er sprake van solidariteit en volgde de maatschappij de coronamaatregelen op. Dat is nu niet meer zo. Ondernemers, sportscholen en verenigingen, zelfstandigen en bedrijven uit de niet-essentiële sector zijn hard getroffen.

Te verduren
Maar ook ouderen, studenten, alleenstaanden en ouders met kinderen hebben het door de huidige lockdown zwaar te verduren, stellen de burgemeesters.

Ook de steunmatregelen bieden volgens de burgemeesters geen soelaas meer, omdat men de afgelopen periode toch een minimale omzet heeft gehad.

Buiten de boot
“Startende ondernemers vallen sowieso buiten de boot of komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen”, staat in de brief.

“De (medische) nut en noodzaak van de lockdown wordt op dit moment niet meer ingezien. Men begrijpt het niet meer.”

Perspectief
“Een duidelijk perspectief of een stip op de horizon ontbreekt, ondanks lang aandringen om hier in te voorzien.”

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vertegenwoordigt de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek in het zogenoemde Veiligheidsberaad. De 25 burgemeester die hier deel van uitmaken horen donderdagavond welke coronamaatregelen het kabinet vrijdag wil aankondigen.

Uit de krant