Afbeelding
Foto: GAD

Personele problemen GAD door ziekteverzuim (voorlopig) voorbij

Coronavirus corona

REGIO - De personele problemen binnen de GAD door ziekteverzuim/in quarantaine moeten, zijn - in ieder geval voorlopig - voorbij. Bovendien zijn de versoepelingen van de quarantaineregels binnen de Gooise afvalinzamelaar met gejuich ontvangen.

Dat zegt een woordvoerder van de GAD. De afgelopen pakweg drie weken lang was het een crime om de werkroosters rond te krijgen. Ook hier waren veel medewerkers ziek of moesten zij in quarantaine vanwege een besmetting binnen het eigen gezin.

Dat leidde tot een ziekteverzuim van maar liefst 12 procent. “Ja”, erkent de zegsvrouw, “vuilnismannen hebben ook een normaal leven. Het kwam voor dat containers niet konden worden geleegd door gebrek aan personeel. Dat is inmiddels wel hersteld.”

Medewerkers
Namens de GAD gaan dagelijks 48 medewerkers als chauffeur of belader de straat op om het afval op te halen in de wijken. Daar komen er nog eens tien uit de zogenoemde flexibele schil - ook als chauffeur of belader - bij, plus nog zestien beladers extra inhuur.

Dat is de situatie tijdens normale weken. De afgelopen periode waren er meer mensen nodig vanwege het ophalen van de kerstbomen. Dat betekende twee en een halve week langs dagelijks zes extra wagens plus bemensing. Uiteindelijk moesten er medewerkers uit Friesland komen om al het afval op te halen. 

Brandbrief
Maar inmiddels is de personele bezetting op orde. Dat komt ook doordat de quarantaineregels voor de afvaldiensten zijn versoepeld.

Afgelopen week, in de aanloop naar de persconferentie, schreef de Nederlandse Vereniging van Reinigingsdirecteuren (NVRD) nog een brandbrief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met daarin het dringende verzoek om de quarantaineregels ‘voor de cruciale sector van huishoudelijk afval’ per direct te versoepelen. “Wij zijn blij met die versoepelingen. Dat scheelt heel veel en gaat zeker helpen.”

Uit de krant