[video en liedje]Groen Gooi in het Huizer Museum: de hei | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Natuur- en landschapsfotograaf Lemmens, ook bekend van de film 'Holland, natuur in de Delta', legde de hei op deze manier vast.
Natuur- en landschapsfotograaf Lemmens, ook bekend van de film 'Holland, natuur in de Delta', legde de hei op deze manier vast. (Foto: Frans Lemmens)
video en liedje

Groen Gooi in het Huizer Museum: de hei

  Cultureel

HUIZEN - 'Groen Gooi' is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Een tentoonstelling om te ontdekken, te verwonderen en buiten te beleven.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het Gooi langs de lat van negen landschappen. De komende weken zetten we samen met het Huizer Museum in het Nieuwsblad voor Huizen een van de landschappen centraal. Deze keer is dat de hei.

Heide
Er is al meer dan duizend jaar heide in het Gooi. Hier kwam de mest voor de engen vandaan. De mest, die nodig was voor het verbouwen van gewassen, kwam uit de potstal in de schaapskooi: schapenpoep, heideplaggen en een beetje bosstrooisel.

Honderd jaar geleden deed de kunstmest zijn intrede. Men had de natuurlijke mest niet meer nodig. Er liepen steeds minder schapen en er werden nog wel wat bijenschansen gehouden voor de honing. Zo veranderde de heide in een nutteloos, woest en onherbergzaam gebied.

Mooi en romantisch
Juist toen, rond 1905, begonnen kunstenaars en stadsmensen de heide mooi en romantisch te vinden. Anton Mauve schilderde de schapen op de heide. Biologen als Jac. P. Thijsse beschreven de natuur van de heide: nachtzwaluw, korhoen en het heideblauwtje.

Sindsdien willen we de heide graag zo houden en koesteren als een geliefd historisch landschap. Dat kost geld en moeite, want als je niets doet wordt de heide vanzelf bos. Schapen zijn weer welkom, nu om de heide kort te houden en jonge boompjes op te eten.

Korhoen
Heide is nog steeds een belangrijk kenmerk van het Gooise landschap. Witte krentenboompjes in het voorjaar, gele brem en paarse heide in de zomer en daarna herfstkleuren van berk en eik. Het korhoen is er niet meer, maar wel de sperwer, de roodborsttapuit en de geur van heidehoning.

In de tentoonstelling 'Groen Gooi' hangt deze foto van Frans Lemmens. Lemmens is landschaps- en natuurfotograaf, bekend van onder andere de film en het boek 'Holland, natuur in de Delta' en 'Stil Holland' en hij werkte mee aan 'De Wilde Stad'.

Zie ook: www.huizermuseum.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>