Landschapsfotograaf Frans Lemmens legde een oud bos in het Spanderswoud op deze manier vast.
Landschapsfotograaf Frans Lemmens legde een oud bos in het Spanderswoud op deze manier vast. Foto: Frans Lemmens
video en liedje

Groen Gooi: Oude bossen om mee te pronken

Cultureel

HUIZEN - De tentoonstelling Groen Gooi is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De tentoonstelling maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht.

De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de negen landschappen die onze regio rijk is. In een serie verhalen vertellen we daar meer over. Deze week staan de oude bossen centraal.

Parkbossen
In de oude bossen hamert de specht en schijnt de lage voorjaarszon door het tere groen van de oude beukenlanen. Met dank aan onze voorouders die al vanaf 1650 parkbossen begonnen aan te leggen op hun buitenplaatsen in 's-Graveland en tussen Naarden en Huizen.

Dat waren toen nieuwe bossen in een kaal landschap, want het oude Gooierbos was in 1600 helemaal verdwenen. Het Gooise oerbos is gekapt voor de uitbreiding van heide en engen; er moest geleefd en gegeten worden.

Pronken
Parkbossen werden aangelegd om mee te pronken. Zichtlijnen vanaf het landhuis, eeuwenoude lanen, vijvertjes om bij te mijmeren, heuveltjes met een uitzichtpunt, een ijskelder en een theekoepel, het is er allemaal nog steeds. Een hotspot voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Het Spanderswoud, aangelegd na 1850, is het eerste Nederlandse bos waar werd gekozen voor natuurlijk bosbeheer met organische verjonging; in een natuurlijk bos ligt veel dood hout, bron voor nieuw leven. Hier mogen ook naaldbomen oud worden en vergaan tot spechtenboom.

Liedje
Bij elk landschap dat in de tentoonstelling wordt toegelicht, heeft Ernst van der Sloot een liedje gemaakt. Wekelijks zetten we dit verhaal in de krant online met zijn liedje. In het lied 'Oude Bomen' van Ernst van der Sloot bezingen de bomen alle ontwikkelingen die ze mee hebben gemaakt in het Gooi.

Van der Sloot is geboren in Hilversum en heeft op diverse plekken in het Gooi gewoond. Hij is actief als componist/muzikant en schrijft vanuit een conceptuele visie. Voor Groen Gooi heeft hij liedjes geschreven vanuit de gedachte dat de landschappen zelf hun geschiedenis vertellen.

Betekenis
Elke lied heeft een diepere betekenis die gaat over het denken en doen van de mens. Die dubbele betekenis is kenmerkend voor zijn werk. De liedjes zullen ook op een cd worden uitgebracht.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op HuizerMuseum.nl.

Uit de krant