Een screenshot uit het filmpje dat Roy Visser met zijn drone maakte van de nieuwe bossen.
Een screenshot uit het filmpje dat Roy Visser met zijn drone maakte van de nieuwe bossen. (Foto: Roy Visser)
video en liedje

Groen Gooi: Nieuw bos kun je aanplanten, maar ontstaat ook vanzelf

  Cultureel

HUIZEN - De tentoonstelling Groen Gooi is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De tentoonstelling maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht.

De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de negen landschappen die onze regio rijk is. In een serie verhalen vertellen we daar meer over. Deze week staan de nieuwe bossen centraal.

Leerbewerking
Nieuwe bossen zijn sinds 1850 aangeplant. Op de verlaten akkers kwam eikenhakhout; uit de bast won men looistof voor leerbewerking. Op de heide werden dennen geplant omdat er vraag was naar houten palen om mijngangen te stutten, het zogenaamde mijnhout.

In de barre winter van 1944/45 werden veel bomen gekapt voor verwarming. Zo ook in het Spanderswoud. Na de oorlog is daar een bos aangeplant met veel uitheemse boomsoorten zoals de Oostenrijkse den, Corsicaanse den, Douglas, fijnspar, Japanse lariks en Amerikaanse eik.

Historische vergissing
Bij de aanplant van nieuwe bossen is een historische vergissing gemaakt door Amerikaanse vogelkers aan te planten als bodemverbeteraar. Dat bleek niet te werken, de exoot begon overal te woekeren en nog steeds is het bestrijden van wat we nu bospest noemen een zorg in de bosbouw.

Nieuw bos kun je aanplanten, maar nieuw bos ontstaat ook vanzelf op heidevelden door natuurlijke uitzaai van berk, eik, lijsterbes en grove den. Zo kregen we prachtige bosranden aan de rand van de heide.

Dronebeelden
Bij elk landschap maakte Ernst van der Sloot ook een liedje. Zondag plaatsen wij dat met een filmpje online op onze website bij dit verhaal. De beelden zijn gemaakt door Roy Visser. Hij won in 2017 de Dutch Drone Award, waarvoor hij ook in 2016 al was genomineerd.

In de regio is hij een bekend gezicht. Hij is verantwoordelijk voor alle dronebeelden die te zien zijn bij de tentoonstelling Groen Gooi in het Huizer Museum. Roy maakt websites, en luchtfoto's en filmopnamen. Zijn beelden geven de mogelijkheid het landschap vanuit een ander perspectief te zien, waardoor het museum kan laten zien hoe divers het is.

Erfgoedfestival
De tentoonstelling in het Huizer Museum maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. Het erfgoedfestival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gooise groenverhalen via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en lezingen.

Door de hele regio worden activiteiten georganiseerd. Naast het Huizer Museum doen Singer Laren, Kasteel Museum Sypesteyn, Museum Weesp, het Muiderslot, Pampus, Tussen Vecht en Eem en heel veel andere organisaties mee.

Zie voor meer informatie HuizerMuseum.nl en groeningooienvecht.nl.


De 'jonge bossen' zingen over zichzelf in het liedje van Ernst van der Sloot.

Meer berichten