Waterlelies, olieverf op doek van Jan Voerman, die ook bekend is van de Verkade-albums.
Waterlelies, olieverf op doek van Jan Voerman, die ook bekend is van de Verkade-albums. Foto: Pieter Eikeboom

Najaarstentoonstelling Larense School en Impressionisten

Cultureel

HUIZEN - Kunsthandel D.J. Zeeman aan de Gooilandweg 233 toont tot en met 15 december in een speciale najaarstentoontstellng schilderijen en aquarellen van de Larense School en Impressionisten.

De kunsthandel toont tijdens de tentoonstelling een aantal nieuwe aanwinsten, waaronder een zeer charmant werk van de Franse schilder Marcel Cosson, met als titel 'Aan de bar'. Cosson werd vooral bekend om zijn schilderijen van restaurants en kleedkamers van revue- en balletdanseressen.

Losser
Zijn schilderijen sluiten wat onderwerp betreft aan bij het Franse impressionisme. De stijl is echter losser en meer gericht op het weergeven van sfeer dan op het schilderen van licht.

Van Jan Voerman jr. zijn twee werken te zien: een stilleven met pruimenbloesem en een werk met waterlelies. In een veel meer precieze stijl geschilderd in vergelijking met Cosson.

Verkade-albums
Voerman heeft gewerkt in Blaricum en kreeg bekendheid door stillevens met planten en bloemen als onderwerp en zijn illustraties in de Verkade-albums. Werk van Jan Voerman jr. is te vinden in het Voerman Museum in Hattem.

Uit de Larense school is een werk van David Schulman dat de aandacht trekt. Een prachtig winterlandschap van Laren in de sneeuw, met veel topografische details. Het mooie avondrood dat Schulmans werk kenmerkt, is hierin volop aanwezig.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant