Joop Daalmeijer leidde het raadspodium Kunst en Cultuur.
Joop Daalmeijer leidde het raadspodium Kunst en Cultuur. Foto: Bob Awick

'Huizen bubbelt, maar bruist nog niet'

Cultureel

HUIZEN De raadsleden zaten op de tribune van de raadszaal en de insprekers zaten op hun plek in de raadszaal. De rollen waren een keer omgedraaid tijdens het raadspodium Kunst en Cultuur.

Twintig organisaties wilden hun verhaal vertellen aan de raadsleden, die een nieuwe beleidsnota Kunst en Cultuur gaan maken en deze inbreng daar graag voor wilden hebben.

Huizer Museum
Twintig keer vijf minuten is natuurlijk niet makkelijk in een verhaal te vatten, zeker ook omdat kunst en cultuur veel omvat. Een aantal dingen sprongen er wel uit, zoals bijvoorbeeld de gewenste nieuwe locatie en functie van het Huizer Museum.

Regioconservator Laura Grijns mocht de lijst van insprekers aftrappen. Zij werkt voor alle elf musea in de regio en lichtte de rol van het Huizer Museum hier in toe. "Alleen het Huizer Museum vertelt als cultuurhistorisch museum over de geschiedenis van de regio."

Hele regio
"Nu ligt de focus nog veelal op de gemeente Huizen zelf, de geschiedenis van de Zuiderzee, de industrie in het dorp, maar in de huidige tentoonstelling 'Groen Gooi' - die nog een paar weken is verlengd - worden de landschappelijke kwaliteiten en verbeelding in de kunsten uit de hele regio getoond."

In deze tentoonstelling zijn ook werken te zien die normaliter in depots staan. De tentoonstelling maakte deel uit van het Erfgoedfestival en daardoor trok het museum 35% meer bezoekers. Het museum is volgens haar van onschatbare waarde en zij wenst voor het Huizer Museum een nieuwe tentoonstellingslocatie.

Geschikte plek
"Het huidige pand is slecht vindbaar en heeft veel beperkingen voor het tonen van de collectie. Het veldje naast de Krachtcentrale zou een geschikte plek zijn om het nieuwe Huizer Museum te realiseren."

"Ik hoop dat u raadsleden bereid bent om mee te denken hoe we dit plan van de grond kunnen krijgen. Vanuit de regio zal ik mijn best doen om te helpen en ik denk graag mee over een stevige toekomst voor het Huizer Museum."

Toerisme
Aansluitend sprak Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum. Zij gaf aan dat het haar op zich niet uitmaakt waar een nieuw museum komt, maar wel dat het er komt om een museum 2.0 mogelijk te maken. Daarvoor maakte zij de koppeling met het toerisme, omdat 70% van de bezoekers van buiten Huizen komt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant