Ruud Hehenkamp gaat maandelijks een rubriek met een gedicht over een beeld maken.
Ruud Hehenkamp gaat maandelijks een rubriek met een gedicht over een beeld maken. (Foto: Bob Awick)

Maandelijkse rubriek met een beeldgedicht

  Cultureel

HUIZEN - Ruud Hehenkamp (78) start vanaf deze week met een maandelijkse rubriek waarin hij een gedicht schrijft over een van de beelden die Huizen rijk is. Elke eerste krant van de maand zal zijn rubriek 'Beeldgedichten' te lezen zijn.

Ruud is na zijn pensionering begonnen met het schrijven van gedichten. "Ik heb lesgegeven op het St. Vituscollege in Bussum. Ik heb theologie gestudeerd en gaf godsdienstles. Later ben ik in de schoolleiding terechtgekomen."

Correspondentie
"Nadat ik met pensioen ben gegaan, heb ik eerst een jaar niets gedaan. In dat jaar heb ik wel alle correspondentie met mijn ouders, familie en vrienden geordend. Toen dacht ik: wat doe ik hiermee?"

Hij had weleens aan het schrijven van proza gedacht, want hij heeft wel een passie voor taal. "Taal is prachtig, maar iedereen heeft zo'n beetje al eens een boek geschreven. Ik heb gekozen voor poëzie."

Kritiek
Een aantal jaren zat hij bij een poëzieclub om zich te bekwamen in het schrijven van gedichten. "Onder leiding van een echte dichter, want zo noem ik mijzelf niet", zegt hij bescheiden. "Op de poëzieclub krijg je behoorlijk veel kritiek en daar leer je ook heel veel van."

Maandelijks moest hij twee gedichten schrijven. "Taal is ook expressie en in een gedicht moet je heel compact iets kunnen uitdrukken. Ik heb gemerkt dat taal dan ook met je aan de haal kan gaan. Bijvoorbeeld als je bezig bent met de klank van klinkers en medeklinkers."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten