tekening Daniel Kerkhoff collectie Boijmans 1815
tekening Daniel Kerkhoff collectie Boijmans 1815 (Foto: Huizer Museum)

'Koren op de Molen' in Huizer Museum geopend

  Cultureel

HUIZEN - De nieuwe tentoonstelling van het Huizer Museum, 'Koren op de Molen' is vorige week donderdag feestelijk geopend in De Boerderij.

De tentoonstelling is ontstaan rondom het verhaal van de Huizer Molen die ooit op de Molenberg stond en nu in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit was een korenmolen.

Spreekwoorden
Directeur Nienke de Wit wees bij de opening op het belang van de molens in ons dagelijks leven. Dit deed zij door een aantal spreekwoorden op te noemen die met molens te maken hebben.

Bijvoorbeeld 'vechten tegen windmolens', 'wie het eerst komt, die het eerst maalt' en 'dat is koren op de molen'. Ook kaartte zij het sentiment aan dat nog altijd leeft rondom de molen.

Verplaatsing
Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, ging tijdens zijn toespraak onder andere in op de verplaatsing van de molen. De molen was door de elektrificatie overbodig geworden en de gemeente wilde de grond afgraven voor zand voor woningbouw.

De molen zou gesloopt worden, maar Heemschut wist dat te voorkomen. De vereniging kon het geld niet opbrengen om de molen te herstellen. Gelukkig was daar het Nederlands Openluchtmuseum dat de molen kocht en liet opbouwen in het museum, waar de Huizer molen schitterde tijdens de opening in juli 1918.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten