Botter na grondige restauratie terug in raadzaal | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Henk Moolenaar vertelt de burgemeester wat hij allemaal heeft gedaan.
Henk Moolenaar vertelt de burgemeester wat hij allemaal heeft gedaan. (Foto: Bob Awick)

Botter na grondige restauratie terug in raadzaal

  Cultureel

HUIZEN Wie burgemeester Sicko Heldoorn een beetje kent, weet dat hij hart voor varen en boten heeft. Met lede ogen zag hij dan ook dat de top van de mast van de HZ205, de botter op schaal in de raadzaal, gebroken was.

Daar moest wat aan gebeuren. Uiteindelijk werd Henk Moolenaar bereid gevonden het vaartuig op te knappen. Bovendien nog voor een schappelijke prijs.

Volle glorie
Vorige week vrijdag werd gevierd dat de HZ205 weer in volle glorie terug was geplaatst in de raadzaal en deed de burgemeester zijn verhaal, samen met Gert Jan Schaap van de Stichting Huizer Botters die meer over botters in het algemeen vertelde en Henk Moolenaar die de boot opknapte.

De burgemeester vertelde hoe troosteloos de botter eruitzag met de gebroken mast en zonder vlag, maar met een herinneringsplaquette op het zwaard geschroefd. "Dat had wethouder Marlous Verbeek te goeder trouw laten doen. Het college was trots op de 5e plaats die behaald was in de Taeje Bokkesrace."

Modelbouwer
Na afloop kreeg zij de plaquette terug, want Henk heeft de botter zo veel mogelijk in originele staat teruggebracht. De modelbouwer was in beeld gekomen nadat het facilitair bedrijf binnen de gemeente uiteindelijk de burgemeester aanbood om de botter te laten restaureren. "Ze wilden geen verdrietige burgemeester", aldus Sicko Heldoorn.

Via de Stichting Huizer Botters kwam men bij Henk Moolenaar terecht, toevallig ook vrijwilliger van de botterstichting. Hij kwam de botter bekijken en maakte een lange lijst van punten die hij wilde aanpakken.

Lijst
"Ik zag die lijst en dacht: dat gaat heel veel geld kosten. Misschien moeten we het maar wat minder uitgebreid laten doen", bekende de burgemeester. Toen hij aan het eind van de lijst kwam, stond daar het bedrag van 50 euro voor materialen.

De gemeente verhoogde het bedrag naar 200 euro en de botter werd naar het huis van Henk gebracht, want die dacht zeker drie maanden nodig te hebben.

Pepernoten
Thuisgekomen moest hij de pepernoten uit de bun, het ruim van het schip waar vroeger de vis in het water werd bewaard, halen. De zeilen zagen er niet uit en op advies van zijn vrouw kroop Henk op zijn knieën om ze met zeep schoon te schrobben in de badkamer.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>