Marlous Verbeek.
Marlous Verbeek. Foto: Bob Awick

Sowieso veertig riviercruiseschepen meren dit jaar aan in Huizen

Cultureel

HUIZEN - Huizen start dit jaar als volwaardige riviercruisehaven. Er zijn inmiddels veertig aanvaarten gereserveerd door (inter)nationale riviercruiseschepen (tot maximaal 135 meter lengte) en fiets/vaarvakantieschepen, meldt de gemeenten Huizen. Het seizoen in Huizen start op 27 maart en loopt door tot oktober. 

Wethouder Marlous Verbeek is verantwoordelijk voor de realisatie van de cruiseterminal in de gemeentelijke haven. "Dat dit het eerste jaar al leidt tot veertig schepen in Huizen is geweldig. Dat zorgt voor meer levendigheid in onze haven en het Nautisch kwartier. Deze passagiersschepen met potentiële bezoekers voor Huizen en de regio kan een impuls zijn voor het toerisme", aldus Verbeek.

Het eerste schip dat aankomt is woensdag rond 8.00 uur de Emily Bronte. Deze vertrekt een paar uur later weer om 13.30. Ook op woensdag, rond 22.00 uur, komt de Lady Anne. Dit schip vertrekt op 28 maart om 09.30 uur

Wethouder Roland Boom van Toerisme: "De cruisevaart kan een stimulans zijn voor het toerisme in Huizen en de regio. Wij hebben misschien geen grote attracties, toch hebben we veel te bieden. Zoals het Nautisch Kwartier, de Botterwerf met botters en het oude dorp met de Wandeling van het Huizer Melkmeisje langs verschillende historische locaties en gebouwen. Het is nu aan de lokale ondernemers om de cruisepassagiers met leuke arrangementen te verleiden om Huizen in te gaan."

Met subsidie van de provincie Noord-Holland en een investering van de Zwitserse rederij RSR/Scylla heeft de gemeente Huizen de haven geschikt gemaakt voor de ontvangst van (internationale) riviercruiseschepen. Inmiddels is Huizen als bestemming aangesloten bij Amsterdam Cruise Port (ACP), de marketing en promotieorganisatie in de MRA voor de cruisebranche.

Naast Amsterdam en Huizen zijn Zaanstad, Haarlem, IJmuiden, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Lelystad aangesloten. De vele honderden schepen die deze havens bezoeken zijn jaarlijks goed voor ruim een half miljoen passagiers en een omzet van ruim 200 miljoen euro.

Uit de krant