De Matthäus Passion werd in 2018 voor het laatst uitgevoerd in de Oude Kerk.
De Matthäus Passion werd in 2018 voor het laatst uitgevoerd in de Oude Kerk. (Foto: Archieffoto: Bob Awick)

Matthäus Passion wordt meer dan alleen concert in de kerk

  Cultureel

HUIZEN - Waarin onderscheidt de Matthäus Passion in Huizen zich ten opzichte van andere uitvoeringen in de regio Dat is een vraag waarmee het bestuur van de Stichting Matthäus-Passion Huizen zich onder leiding van de nieuwe voorzitter Marianne Verhage bezighoudt. Dat blijkt veel verder te gaan dan alleen een concert in de kerk.

"In Huizen zit je niet naast de minister, maar wel naast een dorpsgenoot. Ook zingen er mensen uit Huizen. We zijn tot de visie gekomen dat ook de Matthäus Passion mensen in Huizen wil verbinden. Daarom is onze nieuwe slogan 'Passie Verbindt'. We willen religie, cultuur en talent met elkaar verbinden en Huizen mee laten bruisen", legt Marianne uit.

Audities
In oktober vorig jaar liet de stichting weten een andere richting in te slaan. Geen uitvoering meer van twee koren, waaronder leden van COV Excelsior uit Huizen en COV Gorcum, maar van twee Huizer projectkoren en een kinderkoor.

Om een en ander goed voor te kunnen bereiden, was er dit jaar geen Matthäus Passion. "In september starten de audities", licht Marianne toe. "We hebben in Huizen rond de twintig koren en heel veel mensen die graag zingen. Zij zijn welkom. De solisten huren we wel weer gewoon in, net als het orkest."

Uitvoering
De uitvoering op 8 april 2020 zal bovendien plaatsvinden onder leiding van een andere dirigent. "We hebben van Toon de Graaf, die de afgelopen uitvoeringen uitstekend heeft gedirigeerd en een goede kwaliteit heeft neergezet, afscheid genomen. Nu we iets heel anders gaan doen, is het niet verkeerd om daar ook een andere dirigent bij te betrekken."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten