Michèle met haar 'Rembrandt' die nu in het Rijksmuseum hangt.
Michèle met haar 'Rembrandt' die nu in het Rijksmuseum hangt. (Foto: Michèle Viool)

'Rembrandt' van Michèle Viool hangt nu in het Rijksmuseum

  Cultureel

HUIZEN - Michèle Viool hangt met haar 'Rembrandt' in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het werk is onderdeel van de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt' die tot en met 15 september te zien is. "Het is heel bijzonder om daar te hangen, dat had ik niet verwacht."

Michèle is kunstenares en rondde vorig jaar haar opleiding af aan de kunstacademie. "Voor de opleiding had ik onder andere deze kop van Rembrandt gemaakt. Het is een zelfportret van hem."

Kopieën
"We deden dat wel vaker, kopieën van schilderijen van bekende kunstenaars maken. Daardoor leer je over het materiaalgebruik en de manier van schilderen van een kunstenaar."

Het schilderij stond bij haar in de kamer, toen ze de oproep van het Rijksmuseum voorbij zag komen. "Ik had ook nog een houtskoolschets van de 'Lezende dame' van Rembrandt. Ik heb nog getwijfeld of ik deze wilde opsturen. Ik had zelfs op Facebook een oproep neergezet om me te helpen bij de keuze."

Vrolijke kop
Uiteindelijk stuurde ze de vrolijke kop van Rembrandt in. Ze was een van de ruim 8.000 inzendingen uit 95 landen. "Toen ik in Griekenland zat, hoorde ik dat ik bij de eerste rond zat. Daarna duurde het nog even, maar kreeg ik uiteindelijk te horen dat ik er bij zat. Ik danste een rondje in de kamer."

Ze mocht op een bepaald tijdstip haar werk komen brengen. Daar werd ook meteen een foto gemaakt. "Ook werd ik uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling. Dat was een groots tuinfeest."

Trots
"Toen konden we de tentoonstelling ook bezoeken. Ik hang in de zaal met de zelfportretten van Rembrandt onder nummer 244. Het werk heeft de titel 'Happy Man'. Ik had nooit gedacht een jaar na mijn afstuderen al in het Rijksmuseum te hangen. Daar ben ik heel trots op."

Meer berichten