Een uitsnede van het werk van Leontine Smit.
Een uitsnede van het werk van Leontine Smit.

Atelierroute Huizen met werk van Jong Talent

Cultureel

HUIZEN - Nieuw werk, dat willen de kunstenaars die deelnemen aan de 23ste AtelierRoute in Huizen het liefst laten zien. In het weekend van 12 en 13 oktober zetten ze de deuren van hun ateliers wagenwijd open.

Veel kunstenaars kiezen ervoor om hun meest recente werk juist in het AtelierRouteweekend voor het eerst te exposeren. In sommige ateliers is het werk zo nieuw dat de verf nog niet droog is.

38 kunstenaars
Maar liefst 38 kunstenaars doen dit jaar mee: schilders, tekenaars, keramisten, beeldhouwers, sieradenmakers en fotografen.

Daar zitten zes nieuwe deelnemers bij die dit voorjaar door de ballotage zijn gekomen. Samen bieden ze een gevarieerd en uitdagend aanbod van eigentijdse kunst.

Alles vragen
De AtelierRoute Huizen is laagdrempelig: iedereen kan zomaar binnenlopen en mag alles vragen. De kunstenaars geven graag uitleg over hun werk, vertellen welke technieken ze gebruiken, waar ze door geïnspireerd worden en hoe ze soms uren of dagen bezig zijn om de juiste kleuren of vormen te vinden voor hun werk.

In alle ateliers is kunst te koop voor een aantrekkelijke prijs. Bij een galerie betalen de kunstenaars vaak hoge bemiddelingskosten en die hoeven ze bij rechtstreekse verkoop in hun atelier niet te rekenen. Veel kunstenaars geven ook informatie over de lessen en workshops die ze geven.

Jong Talent
In alle ateliers is werk te zien van Jong Talent: verrassend en verfrissend werk van leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat dat normaal gesproken 'verborgen' blijft in de gangen en lokalen van de twee middelbare scholen.

De leerlingen waarvan nu werk wordt geëxposeerd, kunnen rekenen op steun van de AtelierRoute-kunstenaars als ze bijvoorbeeld denken over een vervolgopleiding in de richting van kunst, design of vormgeving.

Waardebon
Iedereen die een of meer ateliers bezoekt maakt kans op een waardebon van 200 euro waarmee kunst kan worden aangekocht. In alle ateliers liggen bonnen die bezoekers kunnen invullen.

Extra prijs is een gratis proefabonnement van drie maanden, beschikbaar gesteld door de Kunstuitleen in de Openbare Bibliotheek in Huizen.

Overzichtsexpositie
In de Kunstuitleen/Bibliotheek aan het Plein 2000 is een grote overzichtsexpositie ingericht. Daar hangt en staat werk van alle deelnemers. Er is een uitgebreide folder met foto's en een kaart beschikbaar. In het Huizer Museum is keramiek te zien van AtelierRoutekunstenaars.

Tijdens het AtelierRouteweekend op 12 en 13 oktober zijn alle ateliers en de bibliotheek geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Ze zijn herkenbaar aan de speciale AtelierRoute-vlag. Zie ook: atelierroutehuizen.nl.

Uit de krant