Frits van Dulm en wethouder Marlous Verbeek.
Frits van Dulm en wethouder Marlous Verbeek. Foto: Bob Awick

Toegankelijk boekje over geschiedenis Erfgooiers

Cultureel

HUIZEN - De Stichting Stad en Lande van Gooiland heeft een nieuw boekje uitgegeven over de geschiedenis van de erfgooiers, de Gooise boeren en veehouders die gezamenlijk de gebruiksrechten hadden van diverse gronden.

Maandag, in deze Week van de Erfgooiers, werd het boekje door voorzitter Frits van Dulm overhandigd aan wethouder Marlous Verbeek.

De gemeente maakte het boekje mede mogelijk door een aantal exemplaren af te nemen. Het boekje zal onder andere aan nieuwe inwoners cadeau worden gedaan die de nieuwjaarsreceptie bezoeken en zal bij diverse gelegenheiden worden uitgedeeld.

Ook het Goois Natuurreservaat en de gemeenten Blaricum, Laren, Hilversum en Gooise Meren hebben leverde zo een bijdrage.

Overzichtelijk
"De erfgooiers zijn bepalend geweest in de geschiedenis van het Gooi. Het doel van onze stichting is het levendig houden van de geschiedenis van de erfgooiers. We wilden al langer een klein boekje uitbrengen dat overzichtelijk deze geschiedenis in beeld brengt", aldus Frits van Dulm.

De inhoud van het boekje is geschreven door Anton Kos, die zijn roots in Huizen heeft, en bij uitstek kenner van de erfgooiers is. De vormgeving is gedaan door bestuurslid Hans Schaapherder.

Beiden deden ze dit kosteloos. "We willen de prijs ook graag laag houden. Het is voor 9,95 euro te koop bij de Gooise boekhandels en de historische kringen."

Spannend verhaal
Volgens Hans Schaapherder leest het boek als een spannend verhaal. "Het was daardoor ook heel makkelijk vorm te geven." Het boekje is rijk geïllustreerd met foto's, schilderijen en kaarten.

Bestuurslid Karen Heerschop: "Je kunt het in een avondje uitlezen en dan weet je alles over de erfgooiers." Ze benadrukt dat in Huizen meer dan elders in het Gooi die geschiedenis is terug te vinden in de straatnamen. "Hoe leuk is het dan om te weten waar die namen vandaan komen."

De volgende stap die de stichting gaat maken is die richting een strip. "Zo willen we de geschiedenis van de erfgooiers ook voor de jeugd toegankelijk maken. Dat zal niet volgend jaar al zijn, maar we zijn er mee bezig."

Uit de krant