Dirigent Wouter Verhage ging meteen hard aan de slag tijdens de eerste repetitie van het projectkoor.
Dirigent Wouter Verhage ging meteen hard aan de slag tijdens de eerste repetitie van het projectkoor. (Foto: Bob Awick )

Repetitie projectkoor Matthäus-Passion Huizen gestart

  Cultureel

HUIZEN - Het eerste repetitieweekeinde van het projectkoor van Matthäus-Passion Huizen zit erop. Het koor bestaat uit zestig leden die allemaal auditie hebben gedaan.

Bij het binnenlopen van de Goede Herderkerk, waar de repetities plaatsvinden, klinken de eerste klanken in sommige gevallen al heel goed.

Uitvoering
Er zal nog wel heel wat keren gerepeteerd gaan worden om straks op 8 april bij de uitvoering in de Oude Kerk bezoekers in vervoering te brengen.

Voor koor 1 staat en zit dirigent Wouter Verhage afwisselend zaterdagmorgen. Hij neemt diverse maten met de zangeressen en zangers door.

Uitleg
Soms wijst hij ze op kleinigheden als een noot die iets lager moet, een woord dat iets anders moet worden uitgesproken. Telkens met een heldere uitleg erbij, zodat je zelfs als leek begrijpt wat hij bedoelt.

Dan wordt er weer een stukje gezongen. Het Duits van de Matthäus Passion van Johannes Sebastian Bach is vrijwel niet meer herkenbaar te horen als er vierstemmig wordt gezongen. De sopranen, alten, tenoren en bassen zingen elk hun eigen partij.

Voelbaar
Maar als het dan even in elkaar valt, dan is voelbaar wat de componist met zijn muzikale vertaling van het lijdensverhaal van Jezus Christus bedoelt.

"Er zijn inderdaad twee koren. Het zijn de gelovigen in het ene koor en de mensen die niet zo goed weten wat ze met het lijdensverhaal aan moeten. Die vragen dingen aan het andere koor. Zo vertelt Bach het lijdensverhaal."

Zingen
"Soms zingen ze tegen elkaar in en soms samen", legt dirigent Wouter Verhage na de repetitie desgevraagd uit. Vrijdagavond heeft het projectkoor gezamenlijk gezongen en zaterdagmorgen koor 1 en 's middags koor 2.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten