Cees Kranenburg, leider van de Ramblers met de kunstprijs van Stichting Kunt & Cultuur Huizen.
Cees Kranenburg, leider van de Ramblers met de kunstprijs van Stichting Kunt & Cultuur Huizen. Foto: Bob Awick

Kunstprijs voor Cees Kranenburg

Cultureel

HUIZEN Cees Kranenburg, de leider en de drummer van het voormalige Vara radio-orkest The Ramblers, heeft de Kunst- en Cultuurprijs van zijn woonplaats Huizen gekregen.

Hij ontving de prijs woensdagavond 29 januari uit handen van omroepicoon Frits Spits tijdens de jaarlijkse Poëzie Avond in theater De Boerderij. Frits Spits is onlangs uitgeroepen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw.

Beeldje
De Kunst- en Cultuurprijs Huizen is een initiatief van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en bestaat uit een speciaal ontworpen bronzen beeldje ter hoogte van een Edison en een oorkonde.

Cees, die dit jaar 60 jaar in het vak zit, krijgt de prijs omdat hij met grote daadkracht de Ramblers weer heeft teruggebracht op de Nederlandse podia.

Nieuw leven
Daarmee heeft hij ook de pareltjes onder de historische Nederlandse liedjes met succes nieuw leven ingeblazen. Begeleid met prachtige big band-arrangementen worden ze door ondermeer Dick Rienstra gezongen.

In het juryrapport wordt Cees Kranenburg geprezen om 'wat hij betekent en heeft betekend voor het behoud van het historisch erfgoed uit de roemruchte radiotijd van omroepstad Hilversum'.

Educatieve inhoud
De jury heeft bij haar overwegingen vooral gekeken naar de culturele en educatieve inhoud van de inspanningen die Cees Kranenburg zich heeft getroost voor onder meer het in stand houden van het orkest The Ramblers.

Zijn vader Kees Kranenburg, ook drummer, speelde vanaf de oprichting door pianist Theo Uden Masman in 1926 al bij The Ramblers. Hij overleed in 1975, tien jaar na Theo Uden Masman, waarna Cees hem opvolgde.

Theatertour
Cees onthulde tijdens de Poëzie Avond dat The Ramblers volgend jaar hun 95-jarig bestaan vieren met een grote theatertour, waarin de in Huizen opgegroeide zangeres Janne Schra het stralend middelpunt zal zijn.

Uit de krant