Met opa, oma of een oudere buur zaten de leerlingen aan tafel bij de literaire stamppotavond.
Met opa, oma of een oudere buur zaten de leerlingen aan tafel bij de literaire stamppotavond. (Foto: SG Huizermaat)

Ouderen eten mee op literaire stamppotavond Huizermaat

  Cultureel

HUIZEN - Scholengemeenschap Huizermaat heeft gisteren weer een literaire stamppotavond gehouden, waarbij alle 5-havoleerlingen hun opa, oma, oudere buren of bekenden mochten uitnodiging.

“Ze aten rauwe veldsla, aardappelen, gebakken uien met jus, bruine bonen en griesmeelpap na.” Dit is een citaat over een maaltijd uit de naoorlogse roman De avonden van Gerard Reve. Geen pizza, geen sushi, geen bamihap, maar stamppot dus.

Sfeer nagebootst
De sfeer uit de naoorlogse jaren was nagebootst; leerlingen en docenten waren gekleed in eind jaren 40-look, er stond porseleinen servies op tafel, er lag hier en daar een breiwerkje en na de maaltijd werden spelletjes als mens-erger-je-niet en ganzenbord gespeeld.

De playlist bestond uit liedjes van onder andere Wim Sonneveld en Toon Hermans. En de mobieltjes? Die bleven in het kluisje van de leerlingen. Tanja de Ruijter, rector van Huizermaat, las een aantal passages voor uit De Avonden.

Verveling
Uit deze naoorlogse roman zijn eerder al fragmenten klassikaal gelezen en Tanja legde aan de eindexamenkandidaten, die dit boek voor hun literatuurlijst lezen, uit waarom de verveling zo toeslaat tijdens het lezen.

De oudere aanwezigen vertelden hoe men vlak na de oorlog de lange winterse avonden doorbracht. De literaire stamppotavond maakte met de aanwezigen een sprong in de tijd die velen nog lang zal bijblijven.

Meer berichten