Regisseur Peet Gelderbom van 'When Forever Dies' thuis achter zijn bureau.
Regisseur Peet Gelderbom van 'When Forever Dies' thuis achter zijn bureau. (Foto: Bob Awick )
Video

Huizer regisseur Peet Gelderblom zoekt nog crowdfunders voor film 'When Forever Dies'

  Cultureel

HUIZEN - Regisseur Peet Gelderblom uit Huizen maakte in samenwerking met het Eye Filmmuseum in Amsterdam en producent Tangerine Tree de film 'When Forever Dies'. Een film met een verhaal over de relatie tussen 'de man' en 'de vrouw', helemaal opgebouwd uit verschillende stukjes film die in het archief van het filmmuseum te vinden zijn. De crowdfunding loopt vrijdag 10 april om 12.00 uur af en de makers hopen dat mensen hun film nog het laatste steuntje in de rug willen geven.

"Het is heel normaal om bij een film met crowdfunding te werken. Het geld komt eigenlijk ook altijd wel binnen", zegt Peet. "Alleen hadden we het niet slechter kunnen timen. Nu de coronacrisis is uitgebroken, zijn dit soort dingen al gauw uit beeld." De filmpremière op het Imagine Filmfestival van 19 april is inmiddels al wel uitgesteld, maar de crowdfunding gaat vrijdag wel stoppen.

Al verlenging gekregen
"We hebben al zeven dagen verlenging gekregen", legt Maud Taborsky uit van Tangerine Tree. "Het vervelende is dat als we niet op 80 procent van het bedrag uitkomen, we helemaal geen geld krijgen. We hopen dat in ieder geval wel te halen. We staan nu op 67 procent van de 8.000 euro die we willen ophalen." Voor de producent is crowdfunding op dit moment het enige middel om het geld binnen te krijgen. "We hebben omroepen benaderd om de film te ondersteunen, maar die doen dat niet. In Nederland verloopt de financiering juist meestal via de omroepen."

Peet is twee jaar bezig geweest met het maken van de film en een heel ervaren regisseur. Hij heeft al documentaires, commercials, drama, comedy, trailers, online content en broadcast design op zijn naam staan. Zijn werk is op verscheidene festivals op de wereld te zien en hij heeft twee Gouden Reigers gewonnen voor Beste Opdrachtfilm 2019. Recent regisseerde hij voor de NTR de documentaire-serie Verborgen verleden van Nederland, gepresenteerd door Waldemar Torenstra.

Ontelbare beelden
"Ik ben ook editor en heb al vele filmtrailers gemaakt. Ook movie mash-ups, waarbij je van bestaande beelden een nieuw verhaal maakt. Ik kreeg het idee dat dit ook zou moeten kunnen werken voor een lange film", vertelt Peet. Daarvoor spitte hij ontelbare beelden door in het Eye Filmmuseum. "Zij hebben veel beelden waar geen rechten meer op zitten of kleine stukken film waarvan de herkomst niet meer te achterhalen is. Die kon ik hiervoor gebruiken."

In de eerste instantie wist hij nog niet wat er voor film uit het project zou komen. "Tot ik ineens twee stukjes had die samen een verhaal vertelde. De ene was het begin, de andere het einde", legt hij enthousiast uit. "Uiteindelijk is er een verhaal ontstaan over een man en een vrouw die in de film een relatie hebben vanaf het begin, maar waarbij het de vraag is of ze het volhouden. Een soort omgekeerd liefdesverhaal, waarbij liefde om kan slaan in haat. Het is een heel universeel thema."

De ideale huisvrouw
Voor de film gebruikte hij allerlei filmmateriaal, van speelfilms, documentaires, Polygoonjournaals tot reclames. "Ik gebruik bijvoorbeeld reclamemateriaal uit de jaren 50, waarin vrouwen de ideale huisvrouw zijn. In de film pas ik dat toe om te laten zien dat de man dat beeld in zijn hoofd heeft van die perfectie vrouw en zij daar ook aan wil voldoen."

Omdat er telkens beelden uit andere producties worden gebruikt, speelt elke keer een andere 'acteur' de man of vrouw. "Maar de kijker krijgt wel de indruk dat het om één en dezelfde man en vrouw gaat. Bijvoorbeeld doordat ik beeld kies uit de ene film waarbij de man een deur binnenloopt en uit een andere film materiaal waarbij de man binnen is. Dat blijkt heel goed te werken."

Steunen
Hij heeft er vertrouwen in dat het uiteindelijk wel allemaal goed zal komen met de film. "Het filmfestival heeft al aangegeven op een later moment wel door te willen gaan en dan vindt de wereldpremière ook gewoon plaats. Mensen die ons nu steunen met de crowdfunding krijgen vanaf 50 euro ook een kaartje hiervoor. En alle kleine beetjes helpen. Wie 10 euro schenkt, krijgt een persoonlijke boodschap van mij."

Doneren kan via deze link. Daar staat ook meer informatie over de film. Hieronder alvast de trailer waarin Peet meer vertelt over 'When Forever Dies'. (Het kan zijn dat dit even duurt of dat het filmpje niet verschijnt ivm een storing bij Vimeo).

When Forever Dies_CineCrowd Teaser_eng from Tangerine Tree on Vimeo.

Meer berichten