De Huizerdag kan het evenement niet organiseren als er 1,5 meter afstand moet worden gehouden.
De Huizerdag kan het evenement niet organiseren als er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. (Foto: Bob Awick)
corona

Ook Huizerdag voor dit jaar afgelast

  Cultureel

HUIZEN - Het bestuur van de Stichting Huizerdag heeft besloten om de Huizerdag van dit jaar in september niet door te laten gaan. "Het is een evenement waar heel veel mensen op af komen en in de huidige situatie is het onverantwoord om dan een dergelijk evenement te organiseren", laat voorzitter Boudewijn van Meggelen weten.

Al bij de start van de corona-uitbraak had het bestuur de voorbereidingen on hold gezet. "We wilden geen handtekening onder een contract zetten, zonder te weten of de Huizerdag wel door kon gaan. Dan krijg je achteraf misschien schadeclaims. Sponsoren kunnen overigens nu goed hun geld zelf gebruiken in deze crisis."

1,5 meter afstand
De coronamaatregelen worden nu wel versoepeld, maar het bestuur ziet ook al aankomen dat in september nog steeds aan de regel van 1,5 meter afstand zal moeten worden voldaan. "Dan zal er nog geen vaccin zijn."

"Die afstand kun je eenvoudigweg niet garanderen bij een zo groot evenement als de Huizerdag. Daarom was het uiteindelijk een spijtige, maar wel eenvoudige beslissing om het evenement voor dit jaar af te gelasten. We moeten rekening houden met de gezondheid van het publiek."

Nieuwe uitbraak
"Je kunt niet een groot feest houden op een plein, waar iedereen bij elkaar staat in de omstandigheden. Je moet het zien als een soort carnaval in het noorden. Er hoeft maar een persoon tussen te staan die ziek is en dan heb je een nieuwe uitbraak. Dat wil je niet op je geweten hebben."

Betrokken organisaties en de gemeenten zijn inmiddels ingelicht over het besluit. "De reacties zijn begripvol. Iedereen begrijpt waarom we deze beslissing moeten nemen. Straks zijn mensen ook misschien nog op vakantie geweest en je weet ook niet wat er gaat gebeuren als het weer in het najaar omslaat."

Volgend jaar
Het bestuur zal in het najaar of het einde van het jaar kijken hoe de kaarten er dan voor liggen. "Dan gaan we kijken of het wellicht mogelijk is om volgend jaar op een verantwoordelijke manier weer een Huizerdag te kunnen organiseren."

Meer berichten