Bij een heuse botter in het dorp werden Vrienden geworven om door deze coronacrisis te komen.
Bij een heuse botter in het dorp werden Vrienden geworven om door deze coronacrisis te komen. Foto's: Bob Awick
foto's

Honderd nieuwe vrienden voor Huizer botters

Cultureel

HUIZEN - "Een gouden greep om die botter hier neer te leggen", zegt een van de bezoekers van de stand van de Stichting Huizer Botters bij het Oude Postkantoor bij het Prins Bernhardplein. "Als we voor elke foto die hier gemaakt is een euro hadden gevraagd, hadden we nog meer op kunnen halen", stelt Rob Bos, voorzitter van de werkgroep 'Red de Huizer Botters'.

De stand was vandaag niet te missen. Een heuse botter, de HZ 45 met de naam Gebroeders Schaap, stond met mast en zeil in top op een dieplader bij de toegang van de markt.  Het leverde zo'n honderd nieuwe vrienden op. Dat was ook het doel van de actie. Steun verwerven onder de inwoners, zodat de Stichting Huizer Botters kan blijven bestaan.

Tekst gaat verder onder de fotoMajestueus lag de Huizer botter er vandaag bij op het Prins Bernhardplein.

"Het was een heel erge leuke dag, ondanks het doel waarvoor we hier staan", legt Rob uit. Vanwege de coronacrisis loopt de stichting veel inkomsten mis en de kosten gaan door. Sten vanuit de gemeente is al toegezegd. Onder andere door het kwijtschelden van de huur. Zelf steken de vrijwilligers van de stichting ook hun handen uit de mouwen en voeren 12 weken actie.

Tekst gaat verder onder de foto


De botter wordt op de dieplader geladen. 

Vandaag was de aftrap ervan dus bij de markt in het Oude Dorp. Hiervoor werd een heuse botter meegenomen. Gisteren werd deze al op een dieplader gezet en vanmorgen rond 6.00 uur vertrok de dieplader met de botter naar het Oude Dorp. De mast van de boot moest gestreken worden, anders zouden de bomen langs de route het niet overleven of de boot. Dat ging gelukkig allemaal prima.

Tekst gaat verder onder de fotoTer plekke onderhoud aan de botter, die nu ook goed aan de onderkant te zien was. 

Op de plek van bestemming werd de mast weer rechtop gezet en het weer was zodanig gunstig dat ook het zeil gehesen kon worden. "Een meneer die over de Naarderstraat kwam aangereden zag alleen het zeil door de bomen en vroeg zich af wat er met het gebouw erachter was gebeurd", vertelt Rob. "Verder hebben we veel vragen gekregen over de botter."

Zo'n 20 vrijwilligers hielpen vandaag mee met de actie. Sommige met de boot, andere met het werven van vrienden. "We vinden het heerlijk om wat te kunnen vertellen over de stichting, wat we doen en wat de botters voor Huizen betekenen. We hebben ook veel vonkjes in ogen gezien van bezoekers, die nog goed weten hoe het vroeger was."

Tekst gaat verder onder de fotoDe botter onderweg. 

Voorzitter Johan Westland werd op pad gestuurd om lootjes te kopen. Daar kan onder andere een modelbotter mee gewonnen worden. "Ook verkochten we sleutelhangers met knopen, ook door vrijwilligers gemaakt. De helft is al verkocht, dus die kunnen ook weer aan de slag."

Volgende week staat de stand in de Oostermeent. Ook daar komt dan een Huizer botter. Die vaart naar de havenkom met zijn mast gestreken. "Dan kunnen mensen deze ook bekijken. Verder komt de boot, een schouw, van de jeugdafdeling de Bramzijgers mee en zal de scheepstimmerman aanwezig zijn en zijn vak demonstreren."

Tekst gaat verder onder de foto


De botter in de takels. 

De komende periode staat de vrijwilligers van de Stichting Huizer Botters om en om in het Oude Dorp en de Oostermeent. Om vrienden te verwerven, loten te verkopen en ook vouchers voor een bottervaart. "Daarvan zijn er vandaag ook een heleboel verkocht. Zie ook huizerbotters.nl.

De slogan op de boot is het doel van de actie: 'Help de Huizer Botters'.


 

Uit de krant