Burgemeester Niek Meijer kwam langs om te kijken hoe de coronamaatregelen in de moskee zijn toegepast.
Burgemeester Niek Meijer kwam langs om te kijken hoe de coronamaatregelen in de moskee zijn toegepast. Foto's: Selimiye Moskee

Selimiye moskee gaat woensdag weer open

Cultureel

HUIZEN - De Selimiye Moskee aan het Gooierserf in Huizen gaat vanaf woensdag weer open. Dit kan nu de coronamaatregelen versoepeld zijn. Wel blijven hier ook strenge maatregelen gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgemeester Niek Meijer nam gisteren een kijkje.

Hij kon zien hoe er voor de gebedsruimte een desinfectiezuil staat om de handen te ontsmetten en dat met gele tape plekken op het tapijt van de moskee zijn aangegeven om te bidden. Moskeegangers dienen zelf nog wel een gebedskleed meenemen en bidden straks op 1,5 meter afstand met een mondmasker op. De kleine wassing voor het gebed doen ze thuis.

Groot effect
"De door het kabinet aangekondigde maatregelen naar aanleiding van het coronacrisis hebben groot effect op alle Nederlandse inwoners, waaronder ook op een miljoen Nederlandse moslims. Nagenoeg alle moskeeën hebben vanaf medio maart de deuren gesloten", laat voorzitter Sedat Tapan, voorzitter van de moskee, weten.

"De maatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven, heeft een negatieve impact op gelovigen die normaal elke dag naar de moskee komen. Door het wegvallen van de gebedsdiensten, dagelijkse structuur, het verenigingsleven, activiteiten en bezoek raken mensen geïsoleerd. Gelukkig wordt alles weer geleidelijk opgepakt. Maatregelen worden versoepeld en moskeeën gaan ook hun deuren stap voor stap openen."

Klaar
Bij de Selimiye moskee is vanaf woensdag alleen de gebedsruimte open. "Overige delen buiten de gebedsruimte van demoskee blijven nog dicht. Bij klachten blijft men thuis. Als Selimiye moskee zijn wij klaar om de moskeebezoekers hartelijk met gepaste afstand te ontvangen."

De burgemeester bij de desinfectiezuil bij de ingang van de gebedszaal van de moskee.

Uit de krant