Een plaquette wijst voorbijgangers en toeristen erop dat het Huizer Melkmeisje gerepareerd wordt.
Een plaquette wijst voorbijgangers en toeristen erop dat het Huizer Melkmeisje gerepareerd wordt. Foto's: Bob Awick

Beeld Huizer Melkmeisje begin augustus weer terug met cameratoezicht

vr 24 jul 2020, 12:01 Cultureel

HUIZEN - De gemeente streeft ernaar om het beeld van het Huizer Melkmeisje begin augustus weer op haar vertrouwde plek te hebben staan op het Oude Raadhuisplein. “Dat hangt wel af van de werkzaamheden bij verschillende bedrijven”, laat de gemeente Huizen weten.

De oorspronkelijke planning was dat het Melkmeisje in mei weer op haar plek zou staan. Door de coronacrisis zijn de bedrijven die de reparatie zouden uitvoeren echter tijdelijk gesloten geweest. Dit heeft tot vertraging geleid.

“Bij het herstel zijn naast de kunstenares nog twee verschillende bedrijven betrokken: voor het glazuren en het slijpen/monteren. Het proces van onder andere boetseren, drogen, bakken en glazuren in meerdere lagen neemt ook veel tijd in beslag.”

Plaquette
Sinds juni hangt er dan ook een plaquette om de toeristen die in Huizen verwacht worden te laten weten dat het Melkmeisje wordt gerepareerd en later weer zal terugkeren op haar plek.

Op de plaquette staat zowel in het Nederlands, Engels als Duits de volgende tekst: ‘Het Huizer Melkmeisje is helaas beschadigd en wordt hersteld. Hopelijk is het beeld snel weer op haar plek terug’.

Toeristen
“Vaak lopen toeristen de ‘Melkmeisjewandeling’ en dan verwachten ze het beeld langs de route. Vandaar ook de toelichting op de plaquette.”

Het Huizer Melkmeisje raakte vorig jaar in augustus beschadigd aan haar neus en vingers. Hoe dat gebeurde en wanneer was niet bekend. Het beeld was het jaar ervoor in oktober teruggeplaatst, na ook een reparatie aan haar neus. Ook toen was niet bekend hoe deze beschadigd was.

Cameratoezicht
Als het beeld terug is, komt er nu dan ook privaat cameratoezicht, gericht op het Huizer Melkmeisje. Dit om te voorkomen dat het beeld in de toekomst weer beschadigd wordt en dit kosten met zich meebrengt. Deze zijn voor de herstelwerkzaamheden deze keer in totaal 8.070 euro.

De beschadigingen aan de neus en het gezicht van vorig jaar augustus.


Kunstenaar Berry Holslag (l) en wethouder Marlous Verbeek in oktober 2018, toen het beeld net gerepareerd was en teruggeplaatst op zijn sokkel.

Uit de krant