<p>Boudewijn van Meggelen (r) met het bestuur dat eind 2016 Huizer van het Jaar werd vanwege het organiseren van de 30 jaar Huizerdag.</p>

Boudewijn van Meggelen (r) met het bestuur dat eind 2016 Huizer van het Jaar werd vanwege het organiseren van de 30 jaar Huizerdag.

(

Foto's:Bob Awick

)
Foto’s

Stil nu Huizerdag niet doorgaat

  Cultureel

HUIZEN - De Huizerdag zou vandaag gehouden zijn, ware het niet dat het coronavirus roet in het eten gooide. Begin juni nam het bestuur het besluit de dag niet door te laten gaan. Voorzitter Boudewijn van Meggelen blikt kort terug en vooruit. 

“Normaal ben ik nu inderdaad heel druk met de Huizerdag. Ik ben nogal nuchter, dus daar had ik me wel op ingesteld. Het is inderdaad heel jammer dat we de dag moesten afblazen, maar ik wist toen al zeker dat we de juiste beslissing hadden genomen.”

“Stel dat er wel op korte termijn een vaccinatie zou zijn geweest of een medicijn, dan nog was het niet meer mogelijk om in zo’n kort tijdsbestek iets van de grond te krijgen. Daarom wisten we toen al zeker dat het hoe dan ook dit jaar niet door zou gaan.”

Niet mogelijk
Normaal staat het dorp en plein 2000 vandaag bol van allerlei feestelijkheden. Er komen al gauw 25.000 mensen op het evenement af. “Juist waar veel mensen bij elkaar komen is het niet mogelijk om die 1,5 meter afstand te houden. Dat konden wij als organisatie niet waarborgen.”


Waar zoveel mensen bij elkaar komen, kun je 1,5 meter afstand niet waarborgen. (Foto uit 2018)

Met de kennis van nu is er de bevestiging dat het besluit in juni het enige juiste was. “Je ziet dat de besmettingen onder jongeren toenemen en juist veel jonge mensen bezochten de Huizerdag. Zeker de optredens op Plein 2000.”

Volgend jaar
De vrije uren die Boudewijn de afgelopen maanden had, hebben zich gevuld met werk. “Dat ging eigenlijk vanzef. Nee, ik heb geen nieuwe hobby opgepakt.” De organisatie van de Huizerdag ligt dan ook volledig plat, zoals hij dat zegt en dat blijft ook nog even zo. “Volgend jaar september is nog ver weg.”

“Normaliter evalueren we in oktober en kijken we in november weer vooruit naar een volgende Huizerdag. Zolang we niet weten wat er gaat gebeuren, heeft dat geen zin. Het is echt niet mogelijk om de Huizerdag te vieren als je 1,5 meter afstand moet houden.”

Coronamaatregelen
Hij hoopt daarom dat mensen zich goed aan de coronamaatregelen willen houden. “Als er dan een vaccin is of medicijnen, dan kunnen we weer terug naar een normale samenleving. Het zou niet fijn zijn als er een nieuwe lockdown zou komen. Denk aan al die ondernemers die het zwaar hebben en alle mensen die zijn overleden.”

Tekst gaat verder na de foto


Dat de kermis in 2016 er weer even was en terug is, is een van de hoogtepunten in zijn bijna 10 jaar Huizerdag, meent Boudewijn.

In dat perspectief is een jaartje zonder Huizerdag peanuts. Dat overleven we wel. Dus laten we daarom nog even terugkijken naar enkele hoogtepunten van de bijna 10 jaar dat Boudewijn betrokken is bij de Huizerdag. “Dan ben ik het meest trots op de professionalisering van de organisatie. De braderie is groter geworden en de kermis is ook weer terug. Dat is ook altijd een goede aanvulling geweest voor deze dag.”

Lol hebben
“Het optreden van de Snollebollekes op Plein 2000 was inhoudelijk een hoogtepunt. Daar was ongelooflijk veel publiek en een beestachtig goede sfeer. Dat was geweldig om te zien, dat je zoiets in Huizen doet. Een favoriet thema heeft hij niet. “Maar je merkt dat het thema feest het meeste aanslaat en op de zaterdagavond is dat meestal het leukst, omdat zoveel mensen er dan bij zijn en lol hebben.”


Het feest zaterdagavond op Plein 2000, waar altijd veel mensen op afkomen en lol hebben. (Foto uit 2019)

Meer berichten