De heren die het beeld hebben geplaatst, inspecteren hun werk.
De heren die het beeld hebben geplaatst, inspecteren hun werk. (Foto: Carin van den Berg)
foto’s

Huizer Melkmeisje weer terug op het Oude Raadhuisplein

  Cultureel

HUIZEN - Het Huizer Melkmeisje is vanmorgen weer teruggeplaatst op haar vertrouwde stek op het Oude Raadhuisplein. Deze keer staat ze er bovendien onder cameratoezicht. Het beeld is ruim een jaar weggeweest voor reparatie.

Het beeld raakte in augustus vorig jaar beschadigd aan haar neus en een stuk van de wang. Ook bleken er vingers beschadigd. De oorzaak was niet bekend en aangezien het beeld net een jaar daarvoor was was teruggeplaatst na ook een beschadiging aan haar neus, werd ook meteen gedacht aan cameratoezicht.

Tekst gaat verder na de foto


De beschadigingen die vorig jaar leidde tot het vertrek van het meisje naar het atelier. Foto: Bob Awick

Dit om te voorkomen dat er in de toekomst weer schade aan het beeld zou worden toegebracht en kosten te voorkomen. De reparatie van deze keer kostte de gemeente 8.070 euro. Daarom hangt er nu aan de muur bij de opticien er tegenover nu een camera.

Nieuw hoofd
De reparatie duurde langer, vanwege corona, maar ook omdat er een heel proces aan te pas kwam om het beeld te herstellen. “Nadat de kunstenares Berry Holslag het beeld had bekeken, bleek dat de beschadiging in het gezicht niet meer te restaureren was”, laat de gemeente weten.

Tekst gaat verder na de foto


Nu zit er een replica van het hoofd op het beeld. Foto: Carin van den Berg

“Het afgeslagen stuk was te groot en de scherf liep zó dun weg dat dit niet te glazuren en te bakken was zonder dat het vervormt. Bovendien zou dit altijd een zwakke plek blijven aan het beeld. Daarom is er een replica van het hoofd geboetseerd, het porselein geglazuurd, afgebakken en geslepen en zijn details geglazuurd en opnieuw afgebakken.”

Passend
“Ook moest er een gipsen mal gemaakt worden van de hals en aanhechting van de halslijn om het nieuwe hoofd passend te krijgen. Het beeld uit 2012 is nu weer als nieuw.”

De mannen die het beeld vanmorgen terug kwamen zetten zouden om 10.00 uur beginnen. “Maar we waren er al om 9.30 uur. We komen uit Zoetermeer en er was geen file.” Binnen een uurtje was de klus geklaard en stond het beeld weer prachtig te glimmen op haar plek. Inclusief een bordje met cameratoezicht op het bankje naast haar.


Het bordje cameratoezicht op het bankje naast het beeld. Foto: Carin van den Berg


De camera die het beeld nauwlettend in de gaten houdt. Foto: Carin van den Berg


In volle pracht staat ze nu weer te stralen op het Oude Raadhuisplein. Foto: Carin van den Berg

Meer berichten