Boek over dominee Jan van Amstel.
Boek over dominee Jan van Amstel. Foto: Boekscout

Boek over Huizer dominee Jan van Amstel

Cultureel

HUIZEN - Eveline van Amstel schreef afgelopen jaar een boek over dominee Jan van Amstel, geboren Huizer. Het boek verscheen vorige week bij Boekscout.

In ‘Strijd de goede strijd des geloofs, een portret van dominee Jan van Amstel’ beschrijft ze zijn leven. Jan van Amstel werd geboren in 1885 in Huizen. Net zoals zijn vader Bart van Amstel werd hij aanvankelijk handelaar in kaas. Na zijn bekering voelde hij zich echter geroepen om dominee te worden. 

Met alleen lagere school begon hij op latere leeftijd aan het gymnasium in Kampen. Daarna ging hij theologie studeren in Utrecht. Vervolgens diende hij negen gemeentes voornamelijk rond de voormalige Zuiderzee in het Gooi en op de Veluwe. Ook was hij actief bij de Gereformeerde Zendingsbond.

Het boek geeft niet alleen een inkijkje in zijn leven maar ook in het leven in de gemeente Huizen en kerkelijke gemeentes die Van Amstel diende. Eveline van Amstel komt oorspronkelijk uit Delft. Ze studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Lerarenopleiding.

Uit de krant