The Ramblers.
The Ramblers. Foto: Bob Awick

Donaties voor verzetsheldin en boek Ramblers

Cultureel

HUIZEN - De Kringloopwinkel aan het Bakboord heeft 3000 euro gedoneerd voor twee bijzondere projecten van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen. Eén is het vervangen van de verdwenen grafsteen van de Huizerse verzetsheldin Annie Bochove-Smits en het plaatsen van een herdenkingsplaquette ter herinnering aan haar acties in de Tweede Wereldoorlog.

Het gezin Bochove dreef aan de Hellingstraat 1 een drogisterij/apotheek en bood daar onderdak aan 36 Joodse onderduikers. Het graf van de in 1949 overleden Annie is op de begraafplaats St. Vitus in Bussum. Na onderzoek door de Stichting Kunst en Cultuur bleek dat het graf nog bestaat, maar de steen verdwenen is. De stichting heeft nu een nieuwe grafsteen besteld waarop de heldendaden van Annie Bochove vermeld worden. Ook komt er een herdenkingsplaquette op de voormalige woning aan de Hellingstraat.

Ramblers

De donatie wordt ook gebruikt voor het uitgeven van een herdenkingsboek over de eerste jaren van het radio-orkest The Ramblers, dat volgend jaar 95 jaar bestaat. De huidige orkestleider Cees Kranenburg woont evenals de voorzitter van de Stichting The Ramblers, Nol van Bennekom, in Huizen. Kranenburg kreeg begin dit jaar de Kunst en Cultuurprijs Huizen voor zijn inspanningen voor het orkest.

Uit de krant