COV Excelsior tijdens de 4-mei herdenking van 2019. Een concert dat het koor de inwoners cadeau deed voor haar 100-jarig jubileum.
COV Excelsior tijdens de 4-mei herdenking van 2019. Een concert dat het koor de inwoners cadeau deed voor haar 100-jarig jubileum. Foto: Bob Awick
foto’s

Na 101 jaar einde van COV Excelsior Huizen

Cultureel

HUIZEN - Na een succesvol en gezellig jubileumjaar, met als hoogtepunt een prachtig concert in de Grote Kerk van Naarden, valt nu het doek voor het inmiddels 101-jarige COV Excelsior. “Dat hadden we niet voorzien toen we vorig jaar het 100-jarig jubileum vierden, maar corona heeft het versneld en geeft ons nu het laatste duwtje”, legt voorzitter Eduard Rebel uit.

“Ik heb er amper van geslapen. We zijn als bestuur al een hele tijd met dit proces bezig. We willen het wel op een positieve manier afsluiten en zien de viering van het 100-jarig jubileum als hoogtepunt. We hebben toen een koninklijke erepenning gekregen en willen het nu ook op een goede, koninklijke, manier afwikkelen en afsluiten.”

Extra ledenvergadering
Tijdens een extra ledenvergadering op donderdag 8 oktober is door leden en bestuur de conclusie getrokken dat er onvoldoende mogelijkheden zijn voor een gezonde toekomst van het koor om als oratoriumvereniging verder te gaan. Daar is het besluit gevallen de vereniging op te heffen per 1 januari 2021.

“Als lid werk je naar een concert toe. Vanwege corona kunnen we nu geen grote oratoriawerken meer doen. Dan vraag je af waar je het voor doet. Dan ben je anders aan het repeteren en dat geeft geen voldoening. Dan valt de interesse van leden weg”, licht Eduard het voor buitenstaanders plotse besluit toe.

Repeteren
Het uitbreken van de coronacrisis legde in maart de verenigingsactiviteiten stil, maar het koor was voor de zomer al wel weer enthousiast begonnen met repeteren voor het Weihnachtsoratorium dat gepland stond voor december. “Online, per stemgroep een half uurtje. zongen de leden thuis.”

“Na de zomer hoopten we weer samen te kunnen gaan zingen, maar we werden als koor door de coronamaatregelen steeds heen en weer geslingerd. Het decemberconcert zou nu ook niet door kunnen gaan.”

Onzekere toekomst
Daarnaast was het ledenaantal en de leeftijd van de leden een punt van aandacht en zorg. “De gevolgen van corona en de onzekere toekomst heeft uiteindelijk geresulteerd in de genomen beslissing. We kijken terug op een fantastisch jubileumjaar, dat was ons hoogtepunt, maar nu is het wel voorbij.”


Een foto van het koor uit 1923 (Archief COV Excelsior)


Een programmaboekje en foto uit 1967. (Archief COV Excelsior)


In de Oude Kerk tijdens de Matthäus Passion in 2017. (Foto Bob Awick)


Het hoogtepunt van COV Excesior: de koninklijke legpenning tijdens het 100-jarig jubileumconcert in de Grote Kerk van Naarden november vorig jaar. (Foto: Bob Awick)

Uit de krant