<p>De directeur van de bibliotheek geeft het boek aan een leerkracht en leerling, symbolisch voor de functie van de bieb voor scholen en leerlingen.&nbsp;</p>

De directeur van de bibliotheek geeft het boek aan een leerkracht en leerling, symbolisch voor de functie van de bieb voor scholen en leerlingen. 

(Foto: Bob Awick)

Jeugdboek ‘Ik woon in Huizen, een dorp vol verhalen’ gepresenteerd

  Cultureel

HUIZEN - Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling heeft vanmiddag het boek Ik woon in Huizen, een dorp vol verhalen overhandigd aan leerkracht Mariska van der Woude van de Kamperfoelieschool en Dani Dassen, leerling van de Huizermaat.

Dani staat zelf ook met een foto in het boek, dat de geschiedenis beschrijft van Huizen. Hij heeft aan het boek meegewerkt en vertelt iets over zijn sport: volleybal. Het kijk-lees-doe-boek is uitgegeven door de Stichting Historische Canon Huizen en bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Stripfiguren
Op een toegankelijke manier kunnen kids zo kennis maken met belangrijke momenten uit de geschiedenis van het dorp. Het boek heeft nog meer foto’s dan de Canon van Huizen en Pieter Hogenbirk maakte speciaal voor het boek stripfiguren Joep & Juul. Zij reizen mee door de tijd.

Na de twintig vensters, die gaan van de eerste bewoners van Huizen tot nu: Haven van het Gooi, staan allerlei opdrachten. Bij de foto van Dani bij de opdrachten voor het venster Sportief in Huizen wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel sporten de lezers kunnen opnoemen en welke sporten zij zelf wel eens hebben gedaan.

Recept
Op de bladzij er naast staat een recept van Pandan Cupcakes bij het venster Nieuwkomers in Huizen. Het is een Moluks recept. De opdrachten bestaan uit drie categorieën: test jezelf, op pad en doen! Een voorbeeld om op pad te gaan is naar de Tafelberg bij het venster Bergen rondom Huizen.

Voordat de directeur van de bibliotheek het boek overhandigde had zij zelf ook een exemplaar gekregen. De bibliotheek is min of meer vanaf het begin, zo’n zeven jaar geleden, betrokken geweest bij het project, vertelt Ineke van Herwerden van de Stichting Historische Canon Huizen. “Dat was toen ik daar het idee voor de Canon van Huizen ging bespreken.”

Missie
Inmiddels oud-medewerkster Lucille opperde dat er dan ook een junior-versie van de beschrijving van de geschiedenis van het dorp zou moeten komen. Met die missie ging Ineke dan ook op pad. Via de bibliotheek werd ook Darja de Wever gevonden, die de teksten van de Canon van Huizen heeft omgewerkt. Ook Sarah Remmerts de Vries, auteur van die canon, werkte aan Ik woon in Huizen, een dorp met verhalen mee.

Pauline vindt het een mooi boek geworden. “We vinden alle boeken over Huizen en van Huizer schrijvers geweldig. Deze gaat over het erfgoed en dat past bij het werk dat de bibliotheek voor scholen doet in het kader van het Kunst en Cultuurprogramma. Ook is het goed voor de leesbevordering van kinderen.”

Lezen
Het boek is ook te lenen in de bibliotheek. “Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met lezen. We gaan ook nog kijken of we - eventueel met de scholen - er ook nog activiteiten omheen kunnen gaan doen.”

Ineke hoopt dat ouders en grootouders samen met hun kinderen of kleinkinderen met het boek aan de slag gaan. “Het is gemaakt voor kinderen, maar volwassenen vinden het vast ook heel erg leuk. Ik vind het boek zeker net zo mooi als de Canon van Huizen.”

Sponsors
Ze is blij dat deze klus nu ook afgerond is. “Nu ga ik de boeken persoonlijk rondbrengen bij de sponsors, want dankzij hen is dit mogelijk. Vanwege corona kunnen we nu geen grootse presentatie doen, dus doen we het zo.”

Het bestuur van de stichting wil ook nog kijken of ze begin volgend jaar bij scholen nog een presentexemplaar kunnen langsbrengen. “Voor de zekerheid hebben we nog een doos met de canons voor volwassenen bewaard. We hadden er toen 1.000 laten drukken en die zijn namelijk bijna op.”

Groot succes
Ook van Ik woon in Huizen, een dorp vol verhalen zijn 1.000 exemplaren gedrukt. “We denken dat dit boek minstens net zo’n groot succes wordt als de Canon van Huizen. Mensen die boeken over het dorp interessant vinden, willen het zeker hebben.”

Het boek is vanaf morgen te koop voor 16,95 euro bij Boekhandel Flevo, Bruna en de Echo. “Als het museum weer open is, wordt het daar ook in de winkel verkocht.” Pauline: “Het is een leuk cadeau. Ik denk dat kinderen op de achterbank in de auto er wel zoet mee zijn.”

Website en app
Met het uitgeven van de junior-versie van het overzicht van de Huizer geschiedenis is het avontuur van de Stichting Historische Canon Huizen nog niet over. “We hebben nog steeds op ons verlanglijstje een goede website en app staan met de geschiedenis. Ook daar hebben we weer sponsoren voor nodig”, vertelt Ineke. “Dat komt straks wel weer. Eerst even al de boeken langsbrengen bij iedereen. Dat wordt nog een hele klus.”

Meer berichten