<p>Voorzitter Boudewijn van Meggelen in gesprek met enkele bestuursleden tijdens de Huizerdag van 2019. De laatste blijkt nu.</p>

Voorzitter Boudewijn van Meggelen in gesprek met enkele bestuursleden tijdens de Huizerdag van 2019. De laatste blijkt nu.

(Foto: Carin van den Berg)
foto’s

Stichting Huizerdag stopt vanwege bezuiniging op subsidie

  Cultureel

HUIZEN - Het bestuur van de Stichting Huizerdag stopt. Met een korte mail aan relaties bracht ze gisterenavond het nieuws naar buiten. “De afgelopen jaren hebben we al continue moeten bezuinigen. Het is nu klaar”, licht voorzitter Boudewijn van Meggelen het besluit toe.

De Huizerdag groeide onder zijn leiding uit tot een goed geoliede machine die vooral heel professioneel dé feestdag van Huizen vormt wist te geven. Geheel georganiseerd met vrijwilligers, die vele uurtjes en liefde staken in het bedenken van het thema en het invullen van het programma.

Ons best gedaan
“We hebben altijd ons best gedaan om er iets moois van te maken. Ook toen de regels steeds strenger werden wat betreft veiligheid, dat kostte ook geld, en er al bezuinigd werd. Weinig mensen zal dat opgevallen zijn. We wilden er vooral een gezellige dag van maken voor iedereen, jong en oud. Het was een dag die altijd goed verliep, op een paar kleine incidenten na. Daar zijn we trots op.”

Kort voor de presentatie van de begroting een paar weken terug kreeg hij een telefoontje van wethouder Marlous Verbeek. “De subsidie wordt afgebouwd in vier jaar. Volgend jaar zouden we al 6.250 euro moeten bezuinigen. Dat is niet te doen. We kunnen dat ook niet opvangen met nieuwe sponsoren.”

Sponsoren
Om een goede Huizerdag van de grond te krijgen was de organisatie in totaal zo’n 60.000 tot 65.000 euro kwijt. Daarvan is 20.000 euro subsidie voor het evenement. “Twee derde van de inkomsten haalden we dus al zelf op en kwam van sponsoren. De laatste jaren vielen er ook al enkele grote sponsoren weg en in deze tijd met corona mag je niet verwachten dat er nog extra geld uit die hoek zal komen, zeker niet vanuit de horeca.”

Hij zegt dat er nog wel even aan een mini Huizerdag is gedacht. “Maar waar moet je dan strepen en wat houdt je dan nog over? We hebben jaren gebouwd aan een goed geoliede machine om dit evenement zo professioneel te kunnen organiseren. Met 8 à 9 mensen wisten we deze dag te organiseren, met heel veel vrije tijd en liefde.”

Stoppen
Volgens Boudewijn is het bestuur realistisch in het besluit er mee te stoppen. “Ik denk niet dat politiek Huizen zich realiseert wat ervoor nodig is om zo’n Huizerdag goed op te zetten. Het is echter hun besluit. We gaan ook niet meer inspreken, want ik verwacht niet dat het effect zal sorteren. We gaan de stichting opheffen.”

Het besluit om de subsidie te gaan stopzetten noemde wethouder Marlous Verbeek al een pijnlijke keuze tijdens de presentatie van de begroting. “Waarom we gekozen hebben voor dit evenement?  De Havendag vonden we zo typisch bij Huizen passen. We moesten kiezen tussen twee goede evenementen”, zei ze toen.

Kernevenementen
Zowel de Huizerdag als de Havendag zijn kernevenmenten, hoewel de Havendag pas later in dat rijtje kwam te staan en 14.000 euro subsidie kreeg. In 2019 werd ook pas de Stichting Huizer Havendagen opgericht om de continuïteit van dit evenement te waarborgen. De Huizerdag heeft bewezen stabiel te zijn en zou dit jaar al voor de 34ste keer een Huizerdag organiseren en was een evenement voor een breed publiek, jong en oud, altijd door tienduizenden mensen bezocht.

Sinds 2017 werd de Huizerdag tevens ook het moment van de opening voor de Sportweek/Sportmaand in Huizen. “Sport en cultuur kwamen daar voor het eerst bij elkaar en dat was een topsamenwerking. We konden gebruik maken van de faciliteiten van de Huizerdag, zoals het podium, elektra en beveiliging”, vertelt Anita Campbell van de Stichting Sportplatform Huizen, organisator van de Sportmaand.

Impact sportmaand
“Het evenement bleek een mooi platform voor ons om mensen met sport kennis te laten maken. Er komen immers zoveel mensen op de Huizerdag af. Wij waren met de sport daar weer een mooie aanvulling op. Als de Huizerdag stopt, zal dat zeker impact hebben op de sportmaand.”

“Wij houden als Sport Platform Huizen nog wel onze subsidie en kunnen dus ook de Sportmaand nog organiseren, maar de subsidie voor incidentele sportactiviteiten wordt ook stopgezet. Er is dus ook geen ruimte voor iets extra’s als het om sportactiviteiten gaat.”

Reactie wethouder
Wethouder Marlous Verbeek reageert ook op het stoppen van de Stichting Huizerdag: “Hoe jammer ik het ook vind, ik heb begrip voor de beslissing van het bestuur. In deze economisch moeilijke tijd is het niet eenvoudig om voldoende vrijwilligers en sponsorgelden binnen te halen.”

“De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Het college heeft veel waardering en bewondering voor het bestuur van de Stichting Huizerdag en voorzitter Boudewijn van Meggelen in het bijzonder. Jarenlang hebben zij een prachtig evenement neergezet, dat is uitgegroeid tot een begrip in Huizen.”

Duidelijke keuze
Aan dat begrip in Huizen komt dan nu een einde. De gemeente maakt een duidelijke keuze om een evenement dat iedereen aansprak in Huizen te laten vallen. Hoe Huizen ooit weer meer zal kunnen gaan bruisen is nu de vraag. Deze last ligt vanaf nu op de schouders van de organisatie van de Huizer Havendagen. De Havendag is nu nog het enige kernevenement dat overblijft naast Koningsdag en de intocht van Sinterklaas.

Glennis Grace in 2014 op het podium op Plein 2000. (Foto: Bob Awick)

De prijsuitreiking van Batte of the Bands in 2015 (Foto: Carin van den Berg)

Het bestuur van de Stichting Huizerdag wist in 2016 de kermis weer terug te halen naar de Naarderstraat. (foto: Bob Awick)

In het jubileumjaar 2016 vond de Kick-off van de Huizerdag plaats in de Oostermeent. (Foto: Bob Awick)

Het voorproefje op het Oude Raadhuisplein werd in 2017 geteisterd door regen en viel uiteindelijk in het water. (Foto Bob Awick)

De aftrap van de Sportmaand in 2018 op het podium van de Huizerdag. (Foto: Carin van den Berg)

Een terrasje pakken tijdens de zonnige Huizerdag van 2019. (Foto: Bob Awick)


Voor maatschappelijke organisaties was ook altijd plek op de braderie, foto uit 2019. (Foto: Carin van den Berg)


Het bestuur met de award Huizer van het Jaar 2016 voor 30 jaar organiseren van de Huizerdag. (Foto: Bob Awick)

Meer berichten